2,3 Milyon Öğrencinin Gireceği YKS Öncesi Uzmanlardan Önemli Uyarılar!

129
20
19
12
9
2,3 milyonu aşkın genç, üniversiteli olabilme adına 30 Haziran - 1 Temmuz tarihlerinde YKS’ye girecek.

2 günde 3 oturum gerçekleşecek. Uzmanlar, son 2 haftada sınava yalnızca test çözerek hazırlanılmaması gerektiğini belirtiyor. Bu arada sınava giriş belgeleri ise 20 Haziran’da çıkacak...

1,2 milyon öğrencinin Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) girmesinden sonra, sınav maratonunda bu defa sıra lise son sınıf öğrencileri ile mezunlara geldi. 2,3 milyon aday, 30 Haziran - 1 Temmuz'da 3 oturumdan oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek.

Erken seçim kararı nedeniyle 1 hafta ertelenen YKS’ye artık sayılı günler kaldı. Sınavın ilk oturumu, Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da gerçekleşecek. Gazete Habertürk'ün haberine göre lisans programlarında okumak isteyen adaylar, 1 Temmuz’da sabah yapılacak Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girecek. Dil puanıyla tercih yapacaklar ise, aynı gün öğleden sonraki oturumda Yabancı Dil Testi’ne (YDS) katılacak.

Sınava rekor başvuru

Sınavın birinci oturumu TYT’ye 2 milyon 322 bin 421 aday, ikinci oturumu AYT’ye ise 1 milyon 982 bin 669 aday başvurdu. Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girecek kişi sayısı ise 128 bin 457 oldu.

Sonuçlar Temmuz'da, tercihler Ağustos'ta

Üniversite adaylarının yerleştirme puanları 31 Temmuz’da duyurulacak. Bu adaylar için Ağustos ayı ise tercih dönemi olacak. 7 - 14 Ağustos tarihleri arasında üniversite tercihleri yapılacak. Eylül ayında ise yükseköğretim kurumlarında yeni öğretim yılı başlayacak.

Her soru aynı puanı getirecek

Uzmanların adaylara tavsiyesi ise, yaklaşık 2 hafta kalan sınava yalnızca test çözerek hazırlanmamaları yönünde. TYT’de her sorunun puan değeri 1,33. Yani matematik sorusundan da sosyal sorusundan da öğrencinin alacağı puan aynı. Bu yüzden de matematikte kendilerini iyi hissetmeyen öğrenciler sosyal çözerek de bu açığı giderebilir.

ALES sorularına bakmak gerekiyor

Örnek sorulara bakıldığında bilgiyi kullanma, akıl yürütme ve yorumlamayla alakalı olduğu görülüyor. Geçmiş senelerde çıkmış ALES sorularını bulup çözmek bilhassa Türkçe, matematik ve geometri dersleri için en iyi hazırlık olur. Bu, zaman bakımından da süreyi kontrollü kullanmalarını sağlar.

Zaman sorununu denemelerle aşın

Adayların bu son haftalarda deneme sınavlarına girmesi ve söz konusu sınavlarda zamanı gerçek sınavdaki gibi kullanması gerekiyor.

Tek oturum odaklı çalışmayın

Adayların önemli bir bölümü TYT ağırlıklı çalışıyor. Fakat sınavın ikinci oturumu AYT %60 etkili. Bu yüzden de çalışmalarını dengeli tutmalı, yalnızca AYT için hazırlanmamalı.

Yalnızca test çözerek hazırlanmayın

Yalnızca test çözerek sınava hazırlanamazsınız. Bilhassa AYT için konu çalışmak icap ediyor. Zira AYT’deki soru adetleri geçen senenin yarısı kadar. Bu yüzden de birkaç konuyu içeren sorular olacaktır.

0,5 ham puan değişikliği rahatlattı

Bu sene ilk defa üniversiteye giriş sınavında puanların hesaplanabilmesi adına TYT’de Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 0,5 ham puan alma koşulu adaylarda endişeye sebep olmuştu. Üstelik söz konusu kural AYT için de geçerliydi. Bu kuralı yerine getirmeyen adayların puanları hesaplanmayacaktı.

Fakat YÖK bu kuralı değiştirdi ve tek testten yarım net çıkaranların puanlarının hesaplanacağına karar verdi. YÖK Genel Kurulu, geçtiğimiz 31 Mayıs’ta aldığı kararda “TYT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için Türkçe ya da Temel Matematik testlerinin en az birinden en az 0,5, AYT’de ise ilgili puan türünün hesaplanabilmesi için gerekli testlerin en az birinden en az 0,5 ham puan almış olmaları gerek” dedi. Bunun manası: Matematik sorularını çözmeyen adayların da puanları hesaplanacak.

Bu karar, özellikle matematik sorularını çözemeyeceklerinden endişe eden sözelci adayları rahatlatmış oldu.

Her oturum için ayrı belge alınacak

2,3 milyon aday, sınava nerede gireceklerini gösterecek sınava giriş belgelerini 20 Haziran’dan itibaren TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin sitesinden temin edebilecek. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunacak. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek gayesi ile önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacak. Sınava giriş belgesi adayların adreslerine yollanmayacak. Adaylar, sınavın ilgili oturumuna ait sınava giriş belgelerinin renkli ya da siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak mecburiyetinde. Sınavın ilgili oturumuna ait sınava giriş belgesini yanlarında bulundurmayan adaylar, sınav binasına alınmayacak. 

Belge üzerinde adayın fotoğrafının olması zorunlu. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmeli. Belgenin ön kısmındaki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler dışında ön ve arka kısmında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. yer aldığı takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacak. Sınava giriş belgesini kaybeden adaylar, internetten yenisini alabilecek.

Başvuru bilgilerini sisteme kaydeden fakat sınav ücretini yatırmayan adaylar için sınava giriş belgesi düzenlenmeyecek.

Kaynak : http://www.haberturk.com/23-milyon-aday-icin-yksde-geri-sayim-basladi-2019448#
129
20
19
12
9
Emoji İle Tepki Ver
129
20
19
12
9