2018 Yılında Kullanabileceğiniz En İyi Ücretsiz 5 DNS Sunucusu

95
54
24
5
4
DNS sunucuları birçok kişi tarafından bilinmiş olsa da, özellikle WhatsApp ve Twitter’a gelen erişim yasakları sonrası iyiden iyiye popülerleşmeye başladı. Bu noktada sizlere halka açık ve ücretsiz birkaç DNS sunucusundan bahsedeceğiz.

Muhtemelen artık çoğumuz DNS kavramına aşinayız ancak yine de kısaca açıklamak gerekirse DNS, Domain Name System’in kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. Günlük hayatta oldukça işe yarayan bu sistem, tarayıcınızın adres çubuğuna girdiğiniz site ismini, girmek istediğiniz sitenin gerçekte ikamet ettiği IP adresine çeviren ve internette gezinmeyi kolaylaştıran bir yapıdır.

Birçok kullanım alanı olmuş olsa da çoğu kişi DNS değiştirme olayını, Twitter’a ve WhatsApp’a gelen kullanım yasağından sonra tanıdı. Ülkemizden kısmı olarak erişimi kesilen bu platformlara, çeşitli DNS değiştirme programları sayesinde sunucu değiştirilerek erişildi. Bunun yanı sıra DNS, kimlik avı veya virüs bulaşmış sitelere olan erişiminizi de engelleyebilir. Yani kullanım alanı sadece yasaklı sitelere girmekle sınırlı kalmıyor. Bu noktada sizlere güvenle kullanabileceğiniz ücretsiz ve halka açık birkaç DNS sunucusu önereceğiz. Gelin bu adresleri birlikte inceleyelim.

1. OpenDNS

Birincil ve ikincil DNS sunucuları: 208.67.222.222 ve 208.67.220.220

2005 yılında kurulan ve şimdi Cisco’ya ait olan OpenDNS, genel DNS kavramına ait en iyi sunuculardan biridir. Tamamen ücretsiz olan bu servis kullanıcılarına; yüksek hız, web filtremesi ve e-posta desteği gibi birçok avantaj sunuyor. Sizler de bu sunucuya erişmek, kullanmak veya daha derinden incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

2. Cloudflare

Birincil ve ikincil DNS sunucuları: 1.1.1.1 ve 1.0.0.1

Bu ürün özellikle kullanıcılarına sunduğu vaatleri ile dikkat çekiyor. Kimlik hırsızlığı, reklam engelleme, içerik filtreleme, erişim ağınızı gizleme veya denetlenmenizi engelleme gibi bir dolu özellik sunan sunucu, gizliliğe önem verdiğinin ise ayrıca altını çiziyor. Tüm kayıtların 24 saat içinde silindiği Cloudflare’ı; Windows, Mac, Android, iOS ve Linux olmak üzere tüm işletim sistemlerinden kullanabilirsiniz. Buna ek olarak hiçbir ücret ödemeniz gerekmeyen Cloudflare ‘a, bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz.

3. Google Public DNS

Birincil ve ikincil DNS sunucuları: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4

Eğer diğer sunucuların güvenlik ilkelerine güvenmiyor ve bu konuda Google gibi usta bir firmadan yardım almak istiyorsanız, Google Public DNS kesinlikle işinizi görecektir. Verilerinizi 24 ile 48 saat arası kayıtlı tutan bu sunucu, sonrasında sizlere bilgilerinizi silme sözünü veriyor. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, konu hakkında usta olmanızdır. Öyle ki sunucu, eğer ne yaptığınız hakkında pek bir fikriniz yoksa sizlerin OpenDNS gibi bir sunucu kullanmasını daha uygun görüyor. Eğer sizlerde Google Public DNS’i kullanmak veya incelemek istiyorsanız, bağlantıya tıklayarak sunucunun sitesine erişebilirsiniz.

4. Norton ConnectSafe

Birincil ve ikincil DNS sunucuları: 199.85.126.10 ve 199.85.127.10

Norton ConnectSafe sizleri hileli kimlik avı ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruyacak; isterseniz içerikleri filtreleyecek, isterseniz de web sitelerine erişimi engelleyecek oldukça yetkin bir DNS hizmetidir. Temel olarak diğer servisler ile benzer şekilde çalışan bu hizmet, türevlerinden farklı olarak verileri, 23 dilde 50 milyondan fazla web sitesinde bulunan Norton Safe Web veritabanından alır. Bu sebeple de muhtemelen site en iyi filtrelemek özelliğini kullanıcılarına sunar. Diğer yandan servisin ayarlanması için üç koruma seviyesinin seçilmesi gerekir. Bunlar ise şu şekildedir:

Güvenlik politikası: Kötü amaçlı ve sahtekâr web sitelerini engeller; 199.85.126.10 ve 199.85.127.10

Güvenlik ve pornografi politikası: müstehcen materyalleri filtrelemek için destek ekler; 199.85.126.20 ve 199.85.127.20

Sıkı güvenlik politikası: olgun içerik, kürtaj, alkol, suç, kültler, uyuşturucu, kumar, nefret, cinsel yönelim, intihar, tütün veya şiddet içeren sitelerin bloke edilmesini sağlar; 199.85.126.30 ve 199.85.127.30

Oldukça basit bir kuruluma sahip bu sistemi kurmak veya incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

5. Comodo Secure DNS

Birincil ve ikincil DNS sunucuları: 8.26.56.26 ve 8.20.247.20

Comodo Group, bir dizi mükemmel güvenlik ürününün arkasındaki sağlam duvardır. Bu sebeple şirketin kendi DNS hizmetini sunması da açıkçası şaşırtıcı değil. Özellikleri türevlerinden farklı olmayan bu sunucu, ziyaret geçmişinize göre sizleri çoğunlukla ulaştığınız sitelere otomatik olarak ulaştırmayı hedefliyor. Bu noktada sizler de bu hizmeti incelemek veya Comodo Group’un güvencesine sığınmak istiyorsanız, bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/best-dns-server
95
54
24
5
4
Emoji İle Tepki Ver
95
54
24
5
4