400 Milyon Yıllık Balık Fosili İnsan Irkının Evrim Sürecine Işık mı Tutuyor?

2
1
0
0
0
Çin'de bulunan tarih öncesi döneme ait bir balık fosili, insan ırkının evrimi hakkında bazı ipuçları verir nitelikte.

Çinli ve İsveçli fosil-bilimcilerin birlikte yaptıkları araştırmaya göre insan çenesi, 423 milyon yıl önce yaşayan ve okyanusun dibinde gizlenerek avlanan zırhlı bir balık türünün çenesiyle, temelde bazı benzerlikler taşıyor.

Qilinyu adındaki bu canlıya ait olan 30 cm uzunluğundaki çene parçasının bulunmasıyla birlikte, insan çene kemiğine olan benzerliği de gözlemlenmiş oldu. Qilinyu ayrıca, fonksiyonel çene yapısına sahip olduğu bilinen tarihteki en eski canlı türlerinden “placoderms” familyasına ait. Araştırma ekibini yöneten isimlerden biri olan Çinli Zhu Min, bu araştırmayla birlikte placoderms familyasından kimi canlıların evrimleşerek modern omurgalılara dönüştüklerinin kanıtlanmış olduğunu belirtiyor.

Çin’in güneybatısındaki Yunnan’da bulunan fosil, uzmanlarca “çarpıcı” olarak değerlendirilirken, bu aslında bulunan ilk fosil de değil. Zira 2013 yılında, 419 milyon yıllık başka bir fosil de uluslararası araştırmacılar tarafından yine Çin sınırları içerisinde bulunmuştu.

Araştırmacıların ve diğer uzmanların ortak fikri ise evrimleşerek karadaki omurgalı yaşamı ilk defa başlattığı artık neredeyse kesinleşen bu canlıların, insanoğlunun evrim sürecine de ışık tutabileceği yönünde. Hatta belki de bu iki tür arasında var olması muhtemel bir bağlantı da ortaya çıkarılabilir.

Kaynak : http://www.mirror.co.uk/science/human-jaws-developed-prehistoric-armoured-9094378
2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0