ABD'de Polisin Telefon Üzerinden GPS Bilgisine Ulaşmasına Kısıtlama Getirildi

19
2
1
1
0
Yargıtay, bugün bir suçtan şüphe duyulup duyulmadıklarına bakılmaksızın, polisin insanların cep telefonu konum bilgilerine özgürce erişemeyeceği konusunda karar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yargıtay, polislerin insanların cep telefonları üzerinden konumlarını izlemesini kısıtlamaya karar verdi. Telefon gizlilik hakları uzun süredir mahkemelerde tartışılmaktaydı ve gizlilik savunucuları için bunun bir zafer olduğunu söyleyebiliriz.

Yüksek Mahkeme lideri John Roberts’in verdiği kararda, "kablosuz taşıyıcıya ait fiziksel konum bilgisi için devlete sınırsız erişim izni vermeyi reddediyoruz" ifadeleri kullanıldı. Timothy Carpenter adlı bir şahıs, daha önce telefonu üzerinden konumu tespit edilerek, silahlı bir soygun için 100 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmıştı.

Çok tartışılan davada bir jüri üyesi, Carpenter'ın telefonunun hangi hücre kulelerini kullandığını tespit ederek suçta yer aldığını belirledikten sonra onu suçlu bulmuştu. Bu izlemeler yapılmadan önce Carpenter'ı tutuklamak için ortada herhangi bir delil bulunmamaktaydı. Bu nedenle dava yüksek mahkemeye taşındı ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği bu izlemelerin kısıtlanması için bazı hamlelerde bulundu. Sonuç olarak kazananın Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak : https://mashable.com/2018/06/22/supreme-court-decision-cellphone-data-police/?utm_campaign=Mash-Prod-RSS-Feedburner-All-Partial&utm_cid=Mash-Prod-RSS-Feedburner-All-Partial#ryoy.t3MFkqh
19
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
2
1
1
0