Alman Optik Devi Carl Zeiss, Samyang'ı Hırsızlıkla Suçluyor!

3
3
1
1
0
Fotoğraf ve kamera meraklılarının yakından tanıdığı Alman objektif devi Carl Zeiss, rakipleri arasında gelen Samyang’ı kendi çalışmalarını çalmakla suçluyor.

İsveç menşei bir web sitesi olan Monitor’un haberine göre, Samyang’ın satışını yaptığı Samyang Premium XP 50mm f/1.2 ve 85mm f/1.2 lenslerin tasarımları aslında Carl Zeiss’e ait. Bu habere karşılık olarak Zeiss’de Monitor ile aynı fikirde olacak ki Batis 85mm f/1.8 ve 135mm f/2.8 lenslerinin birbiriyle aynı olduklarını iddia ediyor.

Fotosidan isimli bir kaynağa göre ise Mayıs ayı sonlarında İsveçli distribütör firması Focus Nordic, perakendeci noktalarına Samyang Premium XP lenslerinin satışını yapmamalarını ve bu lensleri kendilerine iade etmelerini istedi. Samyang’ın ayrıca dünyada ki diğer bölgelerden de ilgili lenslerin satışını durdurduğunu, Zeiss’in tasarım ihlali suçlamasına henüz başlamadan evvel bu ürünleri toplatmaya başladığını söyledi.

Gelen bu ihlal suçlamalarını resimlere baktığımız zaman anlayabiliyoruz. Ancak Samyang’ın bu lenslerin dış tasarımının yanı sıra iç tasarımını taklit edip etmediğine dair herhangi bir bilgi de bulunmuyor. Yani ürün görsel olarak değil teknik anlamda da Carl Zeiss’ten kopyalanmış olabilir.

Aşağıda verilen görselde Samyang lenslerin optik şemalarını görüyorsunuz.

Burada verilen görselde ise Zeiss’in optik yapı diyagramı mevcut.

Focus Nordic Yönetisici Per Skog'un Monitor'a yaptığı açıklamda, “Samyang’ın bir iki ay içerisinde bu anlaşmazlığın çözüleceğine ve ürünlerin satışının devam ettirileceğine dair umutları var. Ancak bu anlaşmazlığın çözülmesi birkaç yıl sürebilir” dedi.

Kaynak : https://petapixel.com/2018/06/13/zeiss-accuses-samyang-of-stealing-its-lens-designs/
3
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
3
3
1
1
0