Antarktika’da Bilim İnsanlarını Endişelendiren Garip Göller Oluşmaya Başladı

0
0
0
0
0
Bilim insanları, Antarktika’nın doğu kesimlerindeki buz tabakalarında kendilerini tedirgin eden mavi renkte göller oluştuğunu açıkladılar.

Aslında daha önce de bu tarz oluşumlar görülmüştü, fakat Antarktika’daki durumu tehlikeli kılan durum biraz daha farklı. Grönland’daki buz kütleleri hızlı bir şekilde çözülmeye başladı ve yalnızda 2011-14 yılları arasında 1 trilyon ton buz kütlesi bu sebeple kaybedildi. Bu garip mavi renkli göllerin oluşumlarına sebep olan durum da tam olarak bu.

Doğu Antarktika’daki Langhovde buzulundan aldıkları verileri inceleyen bir grup araştırmacı, 2000-2013 yılları arasında 8 bine yakın gölün oluştuğunu keşfettiler. Bunlardan bazıları buzul üstü göl olarak tanımlanan altındaki buzun üzerine çökmesiyle ortaya çıkanlar, diğer buzulların devamlılığı açısından büyük risk oluşturuyor.

Dunham Üniversitesi’nden buzul bilimcisi Stewart Jamieson, Antarktika’nın soğukluğunu uzun zamandır muhafaza ettiğini ve son zamanlarda da çok büyük değişiklikler olmadığını, yalnızca buzulların tepesinde buzul üstü göllerin oluştuğunu belirtti. Bu göllerin ömrü çok uzun sürmüyor, oluştuktan sonra bölgenin soğukluğuyla ya tekrar donuyor ya da nehirlere karışarak kayboluyor. Fakat Antarktika’da yaşanan bu değişiklik, son birkaç yılda yoğun şekilde yaşanmaya başladı. Buna sebep olan durum ise iklim değişikliği.

13 yıllık bir araştırmanın sonucuna göre Güney Yarımküre’de, 2012-2013 yılları arasında toplam 37 pozitif dereceli gün rakamına ulaşılmış. 2007-2008 yıllarında ise bu sayı yalnızca 5’miş. İşte bu, Antarktika’da göllerin neden son birkaç yılda artış gösterdiğinin en büyük kanıtı.

Kaynak : http://www.bilim.org/antarktikada-binlerce-mavi-renkli-garip-gol-ortaya-cikiyor/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0