Okyanusların Derinliklerinde Yaşayan 6 Devasa Canlı Türü

67
28
3
2
2
Dün, yani 8 Haziran'da Okyanus Günü'nü kutladık. Dünya'nın tüm kirliliğini taşıdığı için çeşitli zorluklarla karşılaşan okyanus habitatları, gezegenimizdeki canlı yaşamının %99'unu oluşturmasıyla biliniyor. Ancak ne yazık ki bilim insanları koskoca okyanus dünyasının yalnızca %10'luk bir kısmını keşfedebildi.

Okyanuslar, dünyadaki kirliliğin en büyük cezasını çeken habitatlardan bir tanesi. Buna tepki olarak ortaya çıkmış Dünya Okyanus Günü, ilk olarak Kanada'nın Uluslararası Okyanus Gelişim Merkezi ICOD ve Kanada Okyanus Enstitüsü'nün (OIC) 1992 yılında Brezilya'nın Rio De Janeiro kentinde düzenlenen Dünya Zirvesi'nde teklif sunulmasıyla gündeme geldi.

Peki okyanusun derinliklerinde keşfedilmiş hangi canlılar yaşıyor? Okyanusları kirleterek hangi canlıların yaşam alanını yok ediyoruz? Okyanusun derinliklerinde yaşayan güzide canlılardan birkaçını sizler için derledik. 

Dev Pasifik Ahtapotu

Dev pasifik ahtapotu diğer ahtapotlara nazaran çok daha uzun yaşamaktadır. Ayrıca daha büyük olan bu ahtapotlar, 9.1 metre uzunluğunda ve 272 kg ağırlığındadır. 

Japon Örümcek Yengeçleri

Japon örümcek yengeçleri olarak bilinen tür, bacak uzunluğuyla diğer eklembacaklılara fark atıyor. Vücut genişliği 40 cm'ye kadar çıkan örümcek yengeçlerinin bacaklarıyla birlikte toplam ağırlığı 19 kilograma bile çıkabilir. 

Kürek Balıkları

Kürek balıklarının boyları, ilk doğduklarında oldukça kısa olsa da sonrasında yaşayan en uzun kılçıklı balık türüne dönüşüyorlar. Bu tür balıkların boyları 11 metreye kadar çıkabiliyor. Yukarda görmüş olduğunuz fotoğraf, 1996 yılının Eylül ayında çekilmiştir. Amerikalı askerlerinin tuttuğu balıksa kıyıya vuran 7 metre boyunda bir kürek balığıdır. 

Saçlı Denizanası

Saçlı denizanası olarak bilinen denizanası türü, 1870 yılında Massachusetts Koyu'nda karaya vurduğu zaman keşfedildi. Saçlı denizanasının özellikleriyse 2.3 metre çapında olup, 37 metre uzunluğunda dokunaçlara sahip olması. 

Balina Köpek Balıkları

Yavaş hareket etmesiyle bilinen ve filtreleriyle beslenen balina köpek balıkları, günümüze kadar ulaşmış en geniş balık türüdür. Kayıtlara geçmiş en büyük balina köpek balığı, 12.65 metre boyunda ve 22 ton ağırlığındadır.

Mavi Balina

30 metre boyunda ve 200 ton ağırlığında olan mavi balinalar, okyanuslarda hatta karada keşfedilen en büyük hayvan olmasıyla ünlü. Yaz döneminde günde 40 milyona yakın kril yiyebilen mavi balinalar, 20-25 kilometre hızında hareket edebiliyor. 

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/foto/201806081033791080-okyuanus-canli-hayvan-balik-doga-deniz/
67
28
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
67
28
3
2
2