Apple'ın Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü İçin Aldığı Yeni Patent Ortaya Çıktı

7
2
2
1
0
Artırılmış gerçeklik ile yakından uğraşan Apple, yeni bir patent aldı. Apple'ın artırılmış gerçeklik gözlüğü için aldığı yeni patent oldukça yenilikçi bir teknoloji kullanıyor.

Apple’ın teknoloji alanındaki çalışma alanı herkesin düşündüğünden geniş. Şirketin giderek artan artırılmış gerçeklik merakı ise çalışmalarına ve aldığı patentlere de yansıyor. Yalnızca iki ay önce Apple yeni bir artırılmış gerçeklik gözlüğü patenti almışken, Perşembe günü şirkete ait başka artırılmış gerçeklik gözlüğü patenti ortaya çıktı.

Artırılmış gerçeklik şu anda bize telefon kameraları üzerinden verilen bir teknoloji. Ama tahmin edebileceğiniz gibi şirketler bunu gerçek hayata dökmek istiyor. Bunu yapmak için en basit çözüm ise gözlükler olarak görülüyor. Apple’ın yeni patentinde yer alan gözlük ise özel bir duruma sahip.

apple artırılmış gerçeklik

Gözlükte yer alacak teknolojik ekipmanların gözlüğe yerleştirilmesi oldukça zorlu bir iş. Artırılmış gerçekliği gerçek dünyaya taşıyacak ekipmanlar ağır olmamalı ki kullanıcı bu gözlükleri rahatlıkla kullanabilsin. Apple’ın aldığı patentte hafif bir ekipmanın yanında gözünüzü ilgilendiren bir yenilik de bulunuyor.

Patentte yer alan gözlük, ışığı direkt olarak lense yansıtmak yerine kullanıcının retinasına yansıtıyor. Bu kısım da retinanızın ufak bir bölgesi olan ‘fovea’ isimli yer oluyor. Bu bölge, gözünüzün küçük şeyleri görmesinde önemli bir rol oynuyor. Beyninizin görme merkezinin yarısını oluşturan bu kısım, retinanızın yalnızca %1’i boyutunda. Işığın yalnızca bu bölgeye yansıtılması sayesinde görüntüler derinlik algısıyla ve yüksek çözünürlükle görülebiliyor.

apple artırılmış gerçeklik gözlüğü

Bu teknolojinin düzgün çalışabilmesine engel olabilecek en büyük etmen kendi gözünüz. Gözünüz sürekli hareket halinde olduğundan ışığın yansıdığı fovea bölgesi de sabit durmayacaktır. Apple da bunun önüne geçmek için gözlüğe bir göz takip cihazı yerleştirmiş.,

Apple’ın yeni gözlüğü bir noktada devrim niteliğinde de sayılabilir. Işığın lens yerine retinaya yansıtılması çok daha az güç tüketen bir şey. Eğer bu teknoloji gelişir ve düzgün çalışırsa, gelecekte çıkacak tüm artırılmış gerçeklik gözlüklerinde bir değişiklik göreceğiz.

Yalnız her patent haberinde hatırlattığımız şeyi hatırlatmadan gitmeyelim: Patentler, şirketlerin hangi konular üzerinde uğraştığını gösterseler de kesin olarak bu ürünü üretecekler gibi bir çıkarım yapmak söz konusu değil. Dolayısıyla Apple’ın artırılmış gerçeklik gözlüğünün gerçek hayata yansıtılıp yansıtılmayacağını zaman gösterecek.

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90407247/this-apple-patent-may-be-the-key-to-ar-glasses-wed-actually-want-to-wear
7
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
2
1
0