Artırılmış ve Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nereye Gidiyor?

5
3
1
0
0
Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) sektörü, günümüzde gelmiş olduğu noktada bizleri adeta sanal bir gezegenin içerisinde büyülü bir gezintiye çıkarıyor. Peki bu olağanüstü teknolojinin sonu nereye varacak?

Sanal ve artırılmış gerçeklik sektöründe son zamanlarda akıl almaz bir ilerleme kaydedildiği herkesçe bilinen bir gerçek. Çok geçmiş yıllarda “Star Wars” gibi bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz o teknoloji, bugünün gerçeği olmak üzere. BDJ kanalı, bu sektörde çeşitli çalışmalarda bulunan ve en tanınmış sanal gerçeklik firmaları arasında gelen 8i’nin CEO’su Steve Raymond ile bir röportaj gerçekleştirdi. VR ve AR konusunda yaşanan gelişmeler hakkında konuşan Raymond, orjnal bir sanal gerçekliğe giden teknolojinin izleyeceği yolları anlattı.

VR (Sanal gerçeklik) ve AR (Artırılmış gerçeklik) platformları konuşulduğu zaman akıllara gelen ilk soru, bu teknolojinin insanların yerine geçip geçemeyeceğidir. VR ve AR sistemlerinin insanlar kadar gelişmiş olabileceği ya da insanlardan daha gelişmiş bir hal alabileceği konusunda dünya genelinde sayısız görüş hakim. Bu konuyu enine boyuna tartışacak olursak burada saatler geçebilir. O yüzden önemli noktalara değinmek çok daha doğru olacaktır.

Bilindiği gibi AR ve VR teknolojileri yalnızca insanlarla etkileşime girebilme özelliğine sahip değiller. Diğer teknolojik cihazlar ile de etkileşime girebilen bu yazılım ve donanımlar, birçok ürüne göre fiyat anlamında da oldukça öndeler. Bu ekipmanlara daha uygun fiyatlarla sahip olabilsek ve çok daha yaygın olsalar bile insanların toplumsal farkındalığını önemli ölçüde değiştireceği ve farklı türden insanlar yaratabileceği hiç kuşkusuz.

Buraya kadar söylediklerimizden, sanal gerçekliğin sizlere bir “öcü” gibi gelmiş olma ihtimali oldukça yüksek. Söylemek gerekir ki aslında bu tür gelişmiş teknolojik ilerlemeler, insanlığa fayda sağlaması açısından düşünülüyor. Bu nedenle bu makinelerin daha çok insanlaştırılmış olması ve insanların bu makinelere daha çok hakimiyet sağlaması, iletişimler açısından bir engel değil yeni bir ağ geçidi olarak görülebilir.

Artırılmış sanal gerçeklik şirketi 8i, filmlerde sık sık karşılaştığımız o insanlar hologramları üzerinde çeşitli çalışmalar yapıyor. Şirketin bu konudaki temel iddiası ise “Gerçek insanların 3D hologramlarını oluşturarak yeni bir yol sağlanması ve bu hologramların herhangi bir cihaz ya da platform üzerinden erişilebilir hale gelerek insanlar arasında yaygınlaşması” şeklinde açıklanıyor.

İnsanlaştırılmış VR Sistemleri

Yıkıcı teknolojileri çevreleyen en büyük sorulardan birisi, insanlığıa ne gibi faydaları olduğu ve toplumu nereye doğru götürdüğüdür. 8i’den CEO Steve Raymond, diğer insanlarla kişisel bağlantıların AR ve VR’ın merkezinde olduğunu ve bunun çeşitli şekillerde ortaya çıktığını düşünüyor. Raymond’a göre gelecek on yıl içerisinde, nasıl ki şimdi sokakta kulağımızda kablosuz kulaklıklar, elimizden düşmeyen akıllı telefonlar vb. günlük hayatın parçası olan teknolojik ürünler varsa, akıllı gözlükler ve dünyayı üç boyutlu gösteren aksesuarlarda hayatımızın bir parçası haline gelecek. Yani gelecek on yıl içerisinde bilhassa artırılmış gerçeklik gözlükleri, hayatımızın olmazsa olmazları arasında olacak. Bu araçlar sayesinde tüm hayatımız üç boyutlu sanal içeriklerle dolacak ve eğlence, eğitim, turizm, oyunlar ve hikaye anlatımı gibi sayısız şey bu ürünler üzerinden sağlanacak. Böylece bu VR sistemlerinin insanlığın bir parçası olması ve insanlaştırılmış olması kaçınılmaz bir hal alıyor.

En İlginç İçerik Kaynağı Olarak “İnsanlar

VR segmentinin yapı taşları olarak en güçlü içeriği aslında insanlar oluşturuyor. Raymond’a göre televizyonda neleri izlediğimiz, neleri tüketmek istediğimiz veya sosyal medya üzerinden neleri takip ettiğimiz, VR teknolojilerinin odak noktalarına kaynak olarak kullanılıyor. Şöyle bir düşününce AR ve VR destekli bir ekipman ile bir beysbol oyununu oynamak ve bu sanal deneyimi gerçekmiş gibi hissetmek, teknolojinin sunduğu nimetler konusunda iyi bir ipucu olabilir ve oldukça heyecan yaratabilirdi.

VR’ın İş Dünyasına Etkisi

VR, gündelik hayatta sivil insanların yanı sıra iş dünyasında da oldukça söz sahibi olabilir. Steve Raymond’a göre dijital varlıkların insanlar gibi orijinal içerik oluşturmak, bir şeyleri yaratmak veya hayal etmek konusunda oldukça büyük zorlukları var. Bu açıdan VR endüstrisinin bu yöne doğru nasıl büyüdüğünü söylemek zor. Aslında bu durum bir sorun değil yalnızca ağır bir ilerleme olarak değerlendirilebilir. Çünkü bu teknolojinin tam verimli şekilde insan hayatının bir parçası olması kaçınılmaz bir olay fakat bunun önümüzdeki beş yılda mı on yılda mı olacağı muallak. Önemli olan nokta, artırılmış gerçekliklerin insanların hayatını nasıl değiştireceği ve nasıl entegre edileceği.

Doğru Ürün ve Başarı Arasındaki Bağlantı

Her inovasyon çalışmasında olduğu gibi bu sektörde de üstesinden gelinmesi gereken çeşitli zorunluluklar var. Girişimciler için bu konu ele alındığı zaman, ürün ve pazar uyumunun önemi ortaya çıkıyor. Çünkü gerçek bir ürün çok gelişmiş spesifik bir icat değil o pazara en uygun olan üründür. Buna örnek olarak ise Raymond, Pokemon Go’yu gösteriyor. Pokemon Go, baktığımız zaman içerik bakımından oldukça basit, deneyimlenmesi oldukça kolay ve oldukça büyüleyici bir oyun. Pokemon Go’nun bu teknolojiyi en kolay şekilde oyununa entegre etmesi ve uygun pazarlarda piyasaya sürülmesi sonucunda bir ay içerisinde yüzlerce milyon dolarlık hasılatlar söz konusu oldu. Raymond bu örneklerden yola çıkarak insanlarla ve şirket ortaklarıyla sık sık söyleşilerde bulunuyor.

Sırada Ne Var?

Hayal gücü ve yaratıcılık, hem büyük hem de küçük şirketleri yönlendiren önemli etkenlerdir. Raymond’da göre gerçekliğin dokusu da bu ikili üzerinden gelişiyor. Geçmişte insanların otomobiller ile kıtalardan kıtalara seyahat etmesi, akıllı telefon çağında hayal edilemez bir kavram. Çünkü geçmişte insanların elindeki mevcut teknolojiler ile uzak mesafelere seyahatleri yalnızca bu taşıtlar ile yapılabiliyor ve ürkütücü gelmiyordu. Günümüzde ise uçakların yerine her yere otomobiller ile gitmek zorunda olmak tam anlamıyla bir kabus gibi gelebilir. Artırılmış gerçekliğin sahip olduğu milyar dolarlık potansiyeli düşünmek ise A noktasından B noktasına gitmek kadar kolay bir şey.

Kaynak : https://thenextweb.com/syndication/2018/07/09/people-are-vrs-killer-content/
5
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
1
0
0