Astronomların Kafasını Karıştıran Asteroitle İlgili İlginç Bulgular Elde Edildi

37
5
3
2
1
İlk olarak geçen sene gözlemlenen ve 2017 YE5 olarak adlandırılan bir asteroitin, aslında "bir asteroit" olmadığı ortaya çıktı. Yapılan gözlemlere göre son derece nadir bulunan bir asteroit ikilisiyle karşı karşıyayız.

2017 YE5 adlı bu gök cismi ilk olarak 2017 Aralık'ında, Fas'taki Oukaïmeden Gözlemevi'nden gözlemlenmişti. İlk etapta hakkında hiçbir bilgi elde edilemeyen asteroit, gezegenimize önümüzdeki 170 yıl içerisindeki en yakın uçuşunu geçtiğimiz ay gerçekleştirdi ve bu esnada hakkında detaylı bilgilere ulaşıldı.

Yapılan gözlemlere göre bu gök cismi, aslında birbiri etrafında dönen iki asteroitti.

Normalde asteroit çiftleri çok nadir rastlanan şeyler değiller. 200 metreden büyük çapa sahip asteroitlerin %15'inin, çiftler halinde dolaştığı biliniyor. 2017 YE5'i özel yapansa, iki asteroitin de çok yakın kütlelere sahip olması. 

Bugüne kadar keşfedilmiş tüm asteroit çiftlerinde bir asteroitin kütlesi diğerinden çok daha fazlaydı. Güneş Sistemi'nde bugüne kadar on binlerce asteroit gözlemlenirken, eşit kütleli bir ikiliye tarihte yalnızca dördüncü kez rastlanmış oldu.

Bu iki asteroitin birbiri etrafında 20-24 saat arası bir sürede döndüğü gözlemlenmiş. Ayrıca iki asteroitin de tahminlerden daha büyük olduğu ve 900 metre çaplarında olduğu ortaya çıkarılmış. Bunun yanı sıra ikisi de neredeyse kömür kadar karanlık, bu nedenle gözlemlenmeleri oldukça zorlu olmuş.

İkiliden elde edilen veriler, asteroitleri daha iyi anlamamızda büyük öneme sahip olacak.

Kaynak : https://gizmodo.com/newly-discovered-asteroid-is-far-freakier-than-astronom-1827572715
37
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
37
5
3
2
1