Bilgisayar Destekli Görüntüler, Görme Engellilere Umut Olabilir

0
0
0
0
0
Giyilebilir teknoloji konusunda oldukça önemli bir cihaz, görme engellerin dünyayı yeniden ''görmelerini'' sağlayabilir.

Robotlar ve aynı mantıkta çalışan makineler öğrenmeye, gelişmeye ve insanlar açısından ''imkansız'' denebilecek şeyleri olur kılmaya devam ediyorlar.

Bu konuda karşımıza çıkan son örnek olan Horus'un giyilebilir cihazı, görme bozukluğu olan kişiler bir nevi gözü olmaya geliyor. Kulaklık şeklinde olan cihaz, içinde barındırdığı Nvidia Tegra K1 çip ve bir günlük kullanım sunan bataryası ile gündelik yaşamda kullanan kişinin en büyük yardımcısı olmayı hedeflemekte.

Kitap, gazete, dergi vs benzeri metinleri okumak, kullanan kişinin etrafındaki nesneleri ve karşısındaki kişinin yüzünü tanıyarak kullanan kişiye bildikmek gibi özelliklere sahip olan cihaz, her bir özelliğini aktif etmek için birer kontrol düğmesine de sahip.

Örneğin cihazı kullanarak bir kitap okuyacaksınız. Yapmanız gereken tek şey, cihazı metin okuma moduna geçiren düğmeye basmak. Elinize aldığınız metni önce barındırdığını mikro kameraları ile tanıyan sistem, ardından senkronize bir şekilde size metni okumaya başlıyor. Aynı şekilde karşınızdaki kişinin yüzünü tanıyan kameralar, konuştuğunuz kişinin de kim olduğunu size söylüyor.

Prototip versiyonu Genoa Üniversitesi'ndeki öğrenciler tarafından geliştirilen cihaz, henüz kullanıma sunulmak için yolun daha çok başında. Ancak cihazı olabildiğince geliştirmek isteyen Horus, önümüzdeki sene önemli adımlar atabilir.

Kaynak : https://www.engadget.com/2016/12/05/computer-vision-may-help-the-blind-see-the-world/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0