Bilim İnsanları Antarktika Kıtasının Ekosistemini Araştıracaklar

15
2
0
0
0
İlerleyen günlerde, Antarktika kıtasının deniz tabanına yönelik tarihteki en kapsamlı araştırma yapılacak. Yapılacak keşifler belki de herkesi şaşırtabilir.

Bilim insanları yaklaşık 100 bin yıldan fazla bir süredir hakkında birçok bilinmeyen bulunan Antarktika ekosistemini araştırmak için oldukça hevesli. British Antarctic Survey (BAS) liderliğindeki uluslararası bir ekip, 21 Şubat 2018'de başlayacak olan üç haftalık bir görev için Antarktika’ya gidecekler.

Bilim insanları, araştırmalarında kullanmak üzere uydu görüntülerinden faydalanarak deniz tabanından numuneler toplayacaklar. Larsen isimli buz dağı Antarktika kıtasından koptuktan sonra %10 ufaldı. Bu nedenle araştırmalarını Larsen’de yoğunlaştıracak olan bilim insanlarının çok uzun bir zamanı yok.

İngiliz Antarktika Kıtası Araştırma grubu (British Antarctic Survey) yaptığı açıklamada, “Kopan buz dağı jeolojik anlamda üzücü bir süreç olsa da, bizlere yok olmadan önce deniz tabanını incelemek için eşsiz bir fırsat verdi. Mümkün olan verileri toplamak için sınırlı bir süremiz bulunuyor. Ancak bu durum gerçekten çok heyecan verici.”dedi.

Bilim insanları, video kameraları ve özel kızakları kullanarak deniz ekosisteminden, hayvanlar, mikroplar, planktonlar ve kayaçlar toplamak istiyorlar. Özellikle araştırmalarını, deniz süngerleri, kırılgan yıldızlar, kestaneler, deniz salatalıkları, deniz yıldızları ve buzun altında kök salmış olabilecek başka şeyler üzerinde yoğunlaştırmayı planlıyorlar.

Bu araştırmada bilim insanları, Antarktika Deniz Yaşam Kaynaklarını Koruma Komisyonu tarafından 2016 yılında yürürlüğe giren anlaşma kapsamında Antarktika’yı inceleyecekler. Bu anlaşma, Antarktika kıtasındaki özel çalışma alanlarını belirlemektedir. Ayrıca ilerleyen günlerde yapılacak olan çalışma bölgedeki ilk kapsamlı araştırma olacak.

Kaynak : https://gizmodo.com/scientists-set-to-explore-mysterious-seafloor-exposed-b-1822923379
15
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
2
0
0
0