Bilim İnsanları, Arılara Bir Öğretmen Gibi Öğretme Yetisi Kazandırdı!

2
1
0
0
0
Bilim adamları bir grup arıya ipi çekip yemeği almalarını öğretti ve sonrasında olanlar oldu.

Dünya düzeninde birçok canlı gibi önemli bir yere sahip olan arılar, bildiğiniz gibi bal üretiminde aktif olarak görev alan, durmadan çalışan canlılar olarak geçiyor. Normalde öğretme yetisi bulunmayan bu canlı türünde, yapılan bilimsel çalışmalar sonrasında birbirilerine öğretmenlik yapabilecekleri keşfedildi.

Queen Mary Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için bir grup arıya ipi çekip yemeği almalarını öğretmeye çalışıyordu. 40 arının 23’ü bu işi başararak ipi çekerek plastik kabın altındaki yemeği almayı öğrendi. Devamında ise ilk grup arılara ikinci bir grup arı ekleyen bilim adamları şaşırtıcı bir olay ile karşılaştılar.

Çünkü İkinci gruptaki arılar kendi kendilerine ipi çekerek yiyeceğe ulaşıyorlardı. Yani, ikinci gruptaki arıların %60’ı ipi çekmeyi hiçbir insan müdahalesi olmadan arkadaşlarından öğrenmişlerdi!

Sonrasında bilim adamları ilk gruptaki arıları kendi kovanlarına götürdüler. Buradaki arılar da ipi çekerek bala ulaşma davranışını göstermeye başladılar. Herhangi bir eğitim verilmeyen 110 arıda ancak 2 tanesi ipi çekerek bala ulaşmayı öğrenebiliyor iken ilk öğrenme sonrası neredeyse hepsi bu durumu kavrayarak arkadaşlarına öğretmeye başlamışlar.

PLOS Biyology’de yayınlanan bu çalışma hayvanların birbirlerine nasıl da yeteneklerini öğrettiğini gözler önüne seriyor. Çalışmayı yapan bilim adamlarından biri olan Clint Perry “Kültürel aktarım yalnızca insan zihnine özgü bir durum değil, bu bizi hayvanlardan ayırmaz”  diyor. Umalım ki, arılar insanların kendilerini yanlışlıkla ödürebildiklerini farketmezler, eğer farkederlerse bu bilgiyi diğer arkadaşlarına da aktarabilirler.

Aşağıdaki videodan konu ile alakalı videoya göz atabilirsiniz;

Kaynak : http://www.theverge.com/2016/10/5/13171714/bee-trained-skills-teach-other-bees
2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0