Bilim İnsanları: Dejavuyu Gözünüzde Büyütmekten Vazgeçin

36
12
6
4
3
Bilim insanları, hem kişisel sohbetlerde, hem de bilimsel olarak uzunca süredir üzerinde tartışmaktan büyük keyif aldığı bu olayın bu kadar da abartılmaması gerektiğini düşünüyor.

Hayatınızda en az bir kere, "Bu anı daha önce yaşamıştım ya!" dediğiniz bir an olmuştur. İnsanlar bunu aslında başka bir yerde yaşıyor olduğumuz ve bir simülasyonun içerisinde bulunmamızdan öteki dünyanın varlığına dek birçok farklı fikri desteklemek için kullanıyorlar.

İşin aslı bu yaşanan durumun çok çok basit bir bilimsel açıklaması var: Beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha ufak bir zaman farkıyla çalışması. Yani sizin bir milisaniye önce yaşadığınız şeyi beyniniz o an yaşanmamış da bir milisaniye sonra algılamış gibi algılıyor.

Colorado Eyalet Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Anne Cleary ise duruma biraz farklı bakıyor. Cleary'ye göre dejavu dediğimiz olay sadece bir ön seziden ve yaşanmışlıktan ibaret. Konuya bakış açısını Cleary şöyle tanımlıyor: "Üzerinde çalıştığım hipotez; dejavunun, aşinalığın farklı bir belirtisi olduğu üzerinedir. Aşina olmamanız gerektiği halde aşina olduğunuz bir durum, bu yüzden çok sarsıcı ve çarpıcıdır."

Hipotezini geliştirmek için Sims oyununu kullanan bilim insanı, öncelikle birbirine tıpatıp benzeyen ancak içerdiği materyaller ile birbirinden ayrılan yerler tasarladı. 289 insan üzerinde yapılan deneylerde, bu iki mekanın insanların dejavu hissini tetiklediği saptandı.

Özetle Anne Cleary'nin bu çalışması, bilimsel olarak tamamı ile açıklanabilir, insan vücudunun bilindik sınırları dışında herhangi bir mucizevi durum olduğu yönünde. Yine de bizler için bu hipotez ve deneyler bilimsel bir gerçeklik olana değin bu hissi her yaşadığımızda şaşırmaya devam edeceğiz.

36
12
6
4
3
Emoji İle Tepki Ver
36
12
6
4
3