Bilim İnsanları, Hayalet ve Karabasanları Nasıl Açıklıyor?

54
11
9
4
2
Hayaletler, periler ve karabasanlar... Bu tip paranormal varlıklara dair hemen hemen herkesin bir anısı mevcut. Peki bilim insanlarının bu konuda net bir açıklaması var mı? Aslında evet, var. Hem de birden fazla...

Gerçekte paranormal olaylar yaşayanları bir kenara koyalım; günün 10 saatini korku filmleri izleyerek, YouTube'dan 'creepy pasta' tadında videolar izleyerek ve zihnini tamamen bunlarla doldurarak yaşayan insanların, gün sonunda korkulası şeyler yaşamaları size de normal gelmiyor mu? 

Buna rağmen tüm bu bahsettiğimiz şeylerden uzak durmasına rağmen; sıradan bir günün yine sıradan bir gecesinde, ruh hali bir anda çöken ve korku dolu anlar yaşayan çok fazla insan var. Toplum içerisinde bunların birden fazla isim ve tanımı olsa da bu olayların bilimsel açıklamaları da mevcut.

1. Uyku felci:

uyku felci

Bilimin uyku esnasında veya kendinizi uyanık sandığınız anlarda yaşadığınız paranormal olaylara dair, en bilindik açıklaması budur. Uyku esnasında birden çok aşamada gidip geliriz. NREM uykusuyla başlayan süreç REM uykusuna geçer ve tekrardan NREM uykusuyla sonlanır. REM uykusu adeta felç geçirdiğimiz bir uyku aşamasıdır. Rüyalarımızın bize en gerçekçi gelen anlarını bu dönemde yaşarız ve vücudumuz hareket etmemizi ve uyanıkken kullandığımız fonksiyonlarını engeller.

Bu bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Böylece aslında uyuyorken, rüyanızda sağa sola uçtuğunuz anlarda pencereden kendinizi atmanız engellenmiş olur. Bu tabi ki çok ekstra bir örnek; yine de kendinizi uyanık sandığınız anlarda gördüğünüz şeyler, paranormal sesler ve renklerin en makul açıklaması bu aşamada yaşanan iletişimsizliktir.

2. Patlayan kafa sendromu:

patlayan kafa

Bu sendrom uykuya dalmadan önce kafasının içinde garip sesler duyanların yaşadığı bir problem. Olağan gücünüzle uykuya dalmaya çalışırken, bir şeylerin havaya uçtuğunu, ardı ardına balonların patladığını veya silah seslerini duyuyorsanız "patlayan kafa sendromu" rahatsızlığına sahip olmanız olası. Bilim insanlarının henüz bu rahatsızlığa -tıpkı uyku felcinde olduğu gibi- bir çözümü yok.

3. Geleceği "gösteren" rüyalar:

rüya

Elbette ilk etapta hiçbir şekilde açıklanamayacağı düşünülse de bilim bunu da araştırıyor. Belki başınıza gelmiştir; yıllardır hiçbir şekilde görmediğiniz ve görüşmediğiniz bir tanıdığınızı rüyanızda görürsünüz. Ertesi günü beklenmedik bir yerde bu kişi karşınıza çıkar. Bilimin bu konudaki şu an tek mantıklı yaklaşımı "olasılıklar" üzerine.

Aslında yıllardır görmediğiniz birini rüyanızda görmeniz düşündüğünüz kadar ender olan bir şey değil. Zaman içerisinde, size ilginç gelen bu kişiyi rüyanızda gördükten sonra rastlamanız oluyor. Yani zaman içerisinde bir şekilde aslında olması ihtimali yüksek olan bir şey size "imkansız" gibi geliyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/sleep-researchers-explain-what-s-really-behind-our-obsession-with-ghosts-demons-and-aliens
54
11
9
4
2
Emoji İle Tepki Ver
54
11
9
4
2