Bilim İnsanlarından 6. Hisle İlgili Açıklama: O His, Aslında Mutasyonlu Bir Gen!

0
0
0
0
0
Bilim İnsanlarından 6. Hisle İlgili Açıklama: O His, Aslında Mutasyonlu Bir Gen!
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne bağlı Nörolojik Bozukluklar ve İnmeler Ulusal Enstitüsü’nde yapılan çalışmalar sonrası altıncı his olarak belirtilen durumun mutasyona uğramış PIEZO2 genlerine sahip insanlarda bulunduğu ortaya çıktı.

9 ve 19 yaşında, doğuştan nörolojik bozukluğu iki genç üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda söz konusu mutasyonlu genin uzay boşluğundaki bir başka kütleyi fark etmeyi sağladığı belirtildi. Mutasyonlu genin sebep olduğu hareket ev denge sorunlarını ise diğer duyuların telafi ettiği ifade edildi.

Hücrelerde bulunan PIEZO2 genleri, sinir sisteminin temas hissini sağlayan genler olarak biliyor fakat mutasyona uğradıktan sonra bu işlevi yerine getiremiyor. Araştırmanın yazarlarından Carsten G. Bönnemann, PIEZO2 genlerinin, sinir sisteminin farklı yollar kullanabildiğini kanıtladığını söylüyor. 

Yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen bulguların, sinir sistemiyle ilgili rahatsızlıkları bulunan kişiler için yeni tedavi yöntemleri oluşturması konusunda bir rehber görevi görebileceği belirtiliyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0