Bir Kara Delik, Evrende Gerçekleşen En Büyük Patlamaya Sebep Oldu!

1
0
0
0
0
Dünyamızdan 3.8 milyon ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen büyük bir patlamanın sırrı, 10 ay sonra çözülmeye başlandı. Bilim adamları dev bir kara deliğin bir yıldızı saniyeler içinde yutarak bölgede gel git etkisi yarattığını ve diğer yıldızların birbiri ile çarpıştığını ortaya koydu.

Geçtiğimiz Ocak ayında, uzayın derinliklerinde büyük bir patlama gözlemlenmişti. 11 ay boyunca yürütülen çalışmalar sonucunda gözlemlenen etkiler, bunun yalnızca bir patlama olmadığını ortaya çıkardı. Olay, aslında kozmik bir çarpışma olabilir. Patlayan yıldızla ilgili veriler, bir süpernovayı göstermiyordu. Bilinen teorilerin hiçbiri bu durumu açıklamaya yetmiyor. Evrende bu kadar uzak bir noktaya uzay aracı göndermek ise şu an imkansız. Bu nedenle ancak uzaktan gözlemler yapılmaya çalışılıyor, ancak yeterli veriler an be an toplanamıyor. Ayrıca karadelikler hiçbir şekilde görüntülenemiyor.

Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Yorgos Leloudas, Pazartesi günü yayınlanan bir haberde şu ifadeleri kullandı: “11 aydır gözlemlediğimiz bu olayın bir süpernova olması pek mümkün görünmüyor. Aşırı hızla dönen bir karadelik muhtemelen yıldızı ani bir hareketle yuttu. Bu durum yıldızın yutulduğu bölgede, bir gel-git etkisi yarattı. Muhtemelen bölgedeki yıldızlar, güç dengesinin bozukluğundan dolayı birbirleri ile çarpıştılar." Olayın yaşandığı bölge, Dünyamızdan 3.8 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/black-hole-rips-star-apart-biggest-blast-ever-seen/#ftag=CAD590a51e
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0