Bir Uber Sürücüsü, Aracına Binen Yolcuların Rızasını Almadan Twitch'te Canlı Yayın Yapıyor

61
16
7
3
3
Özellikle son zamanlarda Uber sürücüleri tarafından popüler hale gelen Twitch yayınları ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Bir sürücü yüzlerce farklı yolcuyu Twitch canlı yayınında paylaştı.

Missouri eyaletinde Uber ve Lyft sürücüsü olan Gargac, Mart 2018'den bu yana yaklaşık 700 kez Twitch'te yolcuların rızası olmadan canlı yayın yaptı. Yerel bir gazetede yayınlanan bir röportajda, 32 yaşındaki sürücü Jason Gargac'ın çocuklar da dahil olmak üzere Missouri eyaletinde tek taraflı rıza yasalarından yararlanarak Twitch’te yaptığı yayın hareketlerini detaylandırıldı. Gargac, JustSmurf isimli kanalında yolcularının isimlerini, evlerini, hatta açık adreslerini de yayınladı.

Gargac, Twitch'te yolcularını canlı olarak yayınlayan ilk sürücü değil. Fakat izin istemeden bunu yapması hakkında başlatılacak yasal bir süreç de bulunmuyor. Yolcularla olan etkileşimlerinin çoğu, samimi veya komik olsa da, Gargac'ın yolcularına karşı bazen fazla samimi olduğu görülüyor. İzleyiciler bazen yolcularla alay ediyor ve kadın yolcuların çekiciliğini de değerlendiriyor . Bunlar hem gizli çekim olarak düşünüldüğü için etik değil hem de Twitch'in sınırlarını ve izleyicilerin algılarını zorluyor.

Gargac, verdiği röportajda adresler veya kişisel bilgiler yolcular tarafından verilmeye başlandığında mikrofonlarını susturmak zorunda kaldığını belirtti. Fakat bunu hesaba katıp daha öncesinde tedbir alması gerektiği ortada. Missouri eyalet yasalarına göre, Uber ve Lyft sürücüsü Gargac suçsuz. Tek taraflı rıza kanunlarını ihlal etmediği için devlet, izinsiz yolcu yayınları ile ilgili hiçbir şey yapamaz. Gargac gazeteye verdiği demeçte, "Yolcuların rızası olmadan kayıt yapılması bazı eyaletlerde yasadışı, ancak Missouri’de değil," dedi. Ayrıca yanlış bir şey yapmadığını, araç içerisinde +18 olaylar olmadığını bu nedenle de durumun normal olduğunu savunuyor. Gargac'ın otomobilin iç kısmını gösteren 3,000 dolarlık bir kamera kurulumu var ve 4.350 Twitch takipçisi var. Her ay yaklaşık 100 tanesi de kanalına abone olmak ve finansal olarak desteklemek için en az 5 dolar ödüyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2018/7/21/17598220/uber-lyft-driver-livestreamed-hundreds-of-riders-without-consent
61
16
7
3
3
Emoji İle Tepki Ver
61
16
7
3
3