Birçok Sağlık Testini Cep Telefonuyla Yapmanın Eşiğindeyiz

9
2
1
0
0
Birçok Sağlık Testini Cep Telefonuyla Yapmanın Eşiğindeyiz
Özellikle kırsal alanda tahlil için doktora gitme güçlüğü çekenlerin oldukça işine yarayacak yeni teknoloji, laboratuvar koşullarını cep telefonlarımıza taşıyor.

Bir çok akıllı telefonun son versiyonlarında iki, hatta bazen üç adet dahili kamera bulunuyor. Illinois Üniversitesi’nden araştırmacılar cihaz üreticilerinin sağlık tahlili, çevre gözlemleme ve genel amaçlı renk algılama uygulamaları yapabilecek yeni bir dahili görüntü sensörünü mevcut sisteme dahil etmelerini sağlamak istiyorlar.

Ulusal Bilim Vakfı üç yıl önce Illinois Üniversitesi profesörlerini ‘Akıllı Telefondaki Laboratuvar’ olarak adlandırılan bir teknolojiyi geliştirmeleri için destek sağlamıştı. O zamandan bu yana araştırmacılar, normalde laboratuar koşullarında yapılabilecek sağlıkla ilgili tanılama testlerinin ve diğer ölçümlerin mobil telefonlarla yapılabilmesini mümkün kılacak olası yöntemlerle ilgili araştırma yazıları yayınladılar.

Son yaptıkları çalışmalar, sensör bulunduran mobil cihazların, renkli sıvıların optik emilim spektrumlarının ya da katı nesnelerin optik olarak dağılmış spektrumlarının ölçümünde hassas neticeler elde edebileceklerini gösteriyor. Diğer bir deyişle ‘Akıllı telefondaki laboratuvar’ tipi ‘bilimsel kamera’ ile birlikte iş gören bir mobil cihaz, özel bir analitin varlığında bir renkten başka bir renge geçiş yapan materyallerin elde edildikleri sıvı ya da kağıt tabanlı medikal testleri muntazam olarak okuyabilir.

Ekip , bir telefonun gövdesine sığdırılabilecek form faktöründe optik bir spektroskopiyi gerçekleştirebilecek pahalı olmayan, oldukça uyumlu bir sistemin sunumunu başarıyla gerçekleştirdi. Sistem, pahalı olmayan parçaları ve telefonlarda flaş ışıklandırması için kullanılan LED’lerin benzeri cihazları kullanıyor. Aynı zamanda normal bir akıllı telefonun görüntü sensörünün üst bölümüne yerleştirilen özel bir bileşen aracılığıyla, sıvıların ışık emilimlerinin ve katıların spektrum dağılımlarının ölçümü de yapılabildi.

Söz konusu teknoloji, doktora gitmekte zorluk çekilen kırsal alanlardaki kullanım için oldukça büyük kolaylıklar sağlayabilir. Çalışmada sunumu yapılan benzer bir teknoloji beslenme, kalp sağlığı, sepsis (kan zehirlenmesi), kanser, gebelik, bulaşıcı hastalık, uyuşturucular, hormonlar ve daha bir çok alanda biyolojik göstergelerin niceliksel olarak tespitini sağlamak için kullanılabilir.

Araştırmacılardan Cunningham şöyle diyor:

“Sensör, sağlık tahlillerinin değerlendirilmesiyle birlikte her çeşit eğlenceli şeyin ölçümünde de kullanılabilir. Örneğin, gökyüzü renginin oturma odanızın duvar rengine uyarlanması gibi gündelik nesnelerin renk ölçümlerinde de kullanılabilir. Grafik sanatçıları, fotoğrafçılar, mimarlar ve halk bilimcileri için de oldukça kullanışlı olabilir… Görünen o ki mobil sağlık, tanınmış akıllı telefon üreticilerinin temininde yardımcı olabilecekleri, beslenme ya da fitness gibi konularla ilgili alanlarda medikal tahliller için kullanılmaya doğru gidiyor. Üreticiler, sahip oldukları imkanlar dahilinde sağlıkla ilgili neler yapabileceklerinin araştırmasını yapıyorlar. Bu tip bir ayrıcalığı kendi telefonlarına entegre ederek diğer telefonlardan farklı olmayı amaçlayan firmalar bulmayı umuyoruz.”

Kaynak : https://phys.org/news/2017-09-spectroscopic-science-camera-smartphones.html
9
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
1
0
0