Birden Fazla Dil Bilmenin Zekaya Olan Muazzam Etkisi

31
11
4
1
0
Birden fazla dil bilmek, hele ki içinde bulunduğumuz şu 'bilgi' çağında çok önemli ve kendi adımıza da oldukça yararlı.

Birden fazla dil bilen insanları bilingual (iki dilli) ve multilingual (çok dilli) şeklinde ikiye ayırabiliriz. Ve peki, işin sosyal kısmı tamam, ya birden fazla dil bilmenin sağlığımıza olan yararlarını biliyor muydunuz?  

Evet, şimdi de, 3 başlık altında ele aldığımız bu faydalara bakalım...

1. Farklı ortamlarda, iletişim kurma konusunda 1 - 0 önde olursunuz.

Pek çoğumuzun 'yapılması istenenler' listesinde üst sıralarda bulunan 'dünya seyahatine çık' maddesi için, yabancı dil, olmazsa olmaz bir kanun adeta.

Birden fazla dil bilen bir insan olarak, değişik nüanslara sahip ortamlarda kendinizi ön plana çıkartabilirsiniz. Öyle ya, ne de olsa monolingual (tek dilli) insanlara göre önemli bir önceliğe sahipsiniz.

Arkadaş edinmek, ruhunuzun derinliklerine işleyen ritimleriyle sevdiğiniz müziklere eşlik etmek, takip ettiğiniz filmler, kitaplar ve onların yazarları hakkında daha fazla bilgiye erişmek için tek yapmanız gereken bu; yani yeni diller, ve mümkün mertebe kullanımı yaygın olan diller öğrenmek.

2. Birden fazla dil bilenlerin beyni, tek dil bilenlerden farklı işliyor.

Çocukların beyin gelişimleri daha esnek durumdadır ve bir dil daha öğrenmeleri, onların 2 beyin yarım kürelerini de kullanmalarına imkan sağlar. 

Ancak yetişkinlerde durum farklı. Yetişkin insanlar, çoğunlukla sol yarım kürelerini kullanırlar. İşte bu nedenledir ki çocuklar, herhangi bir işi yetişkinlere kıyasla daha çabuk kaparlar.

60'lı yıllarda, çocukların yeni bir dil öğrenmesi, onların gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği düşünülerek yasaklanmış. Fakat daha sonra, gerçeğin 'tam tersi' olduğu anlaşıldı.

3. Okul hayatında daha başarılı olursunuz.

Bu konuda gerçekleştirilen araştırmalar şunu göstermiştir ki; birden fazla dil bilen öğrencilerin algıları daha açık.

Onlar daha öngörülü ve öbür dilleri sebebiyle, duygusal yönlerinin yerine mantıklarını daha fazla kullanabilmekteler. 

Ayrıca bu onların soru çözme, çoklu görev, karar alma ve uygulama becerilerini geliştirmekte ve dolayısıyla, okuldaki not durumlarında rakiplerine fark atmalarını sağlamaktadır.

Kaynak : https://ceotudent.com/3-maddede-birden-fazla-dil-bilmek-zekanizi-nasil-gelistiriyor
31
11
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
31
11
4
1
0