Birden Fazla Dövme Yaptırmak Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Olabilir!

33
23
11
6
1
Uzmanlara göre o çok istediğiniz dövmeyi yaptırmak için iyi bir sebebiniz var: Araştırmalara göre birden fazla dövme yaptırmak, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.

Alabama Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı araştırmaya göre birden fazla dövme yaptırmak, spor yapmaya benziyor. Spora ilk başladığınızda, vücudunuzun hayli zayıf düştüğünü, her yerinizin ağrıdığı hissederseniz. İlk kez dövme yaptırdığınızda da genellikle bir yorgunluk hissedersiniz, çünkü vücudunuzun içine yabancı bir madde enjekte edilmiştir ve vücut bu maddeyi anlamaya çalışmaktadır.

Fakat bilindiği üzere spor salonuna gitmeye devam ederseniz, kaslarınız bir noktadan sonra güçlenmiş hale gelir ve ağrılarınız eskisi kadar şiddetli olmaz. Nitekim kaslar, duruma uyum sağlar. Araştırmacılar aynı şeyin dövme için de geçerli olup olmadığını incelemeye karar vermiş ve ortaya ilginç sonuçlar çıkmış.

Yapılan araştırmalarda katılımcılara kaç tane dövmeleri olduğu sorulmuş ve dövmeleri yaptırmalarının ne kadar sürdüğü gözlemlenmiş. Dövme yaptırma seansları sırasında katılımcıların kan örnekleri alınmış ve enfeksiyonlarla savaşan immünoglobulin A ile stres hormonu kortizolün seviyeleri incelenmiş.

Verilere göre ilk dövmelerini yaptıran kişilerdeki immünoglobulin A seviyesinde büyük düşüş oluyor, yani vücudun direnci aşağı çekiliyor. Bu esnada kortizol ise tam tersine artıyor ve vücut stres hormonuyla doluyor.

Fakat ikinci, üçüncü, dördüncü ve daha fazla sayıdaki dövmelerini yaptıran kişilerde, her dövmeyle beraber immünoglobulin A seviyesindeki düşüş miktarı da giderek azalıyor. Yani vücut, her yeni dövmede daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip oluyor.

Sonuçlar kendi içinde tutarlı olsa da, katılımcı sayısının düşük olması nedeniyle sonuçlara temkinli yaklaşmakta fayda var. Verilerin ilginç olduğu aşikar, ancak dövme ile bağışıklık sistemi arasındaki ilişkinin detaylarını daha da netleştirmek için, daha fazla sayıda gönüllüyle deneylerin tekrarlanması gerekiyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/getting-multiple-tattoos-can-strengthen-your-immune-system
33
23
11
6
1
Emoji İle Tepki Ver
33
23
11
6
1