BTK Başkanı: 5G'yi Ticari Olarak Kullanan İlk 10 Ülkeden Biri Olacağız!

52
9
6
3
3
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin 5G teknolojisini ticari olarak kullanan ilk 10 ülkeden biri olacağını söyledi.

Eğitim teknolojileri, haberleşme uygulamaları, 5G teknolojisi, nesnelerin interneti (IOT), bulut bilişim ve büyük veri konuları hakkında sunumların yapılacağı Uluslararası Mühendislik ve Bilişim Konferansı (İCEMİS), Altınbaş Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul'da başladı. Konferans sırasında bir konuşma gerçekleştiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, ‘’5G'yi ticari olarak kullanan ilk 10 ülkeden biri olacağız.’’ dedi.

‘’Şimdiye kadar insanlar birbiriyle haberleşiyordu; 5G ile birlikte makineler arasında haberleşme olacak.’’ diyen BTK Başkanı, ‘’5G teknolojisinin standartları geçtiğimiz hafta endüstriyel olarak kabul edildi ve bu standartlara göre üretim yapılmaya başlandı. Biz de geçtiğimiz yıl duyurduğumuz '5G Türkiye' forumunu BTK Başkanlığı'nda ülkemizde kurduk. İlk somut adım olarak 5G Vadisi-Açık Test Sahası'nı Ankara'da faaliyete geçirdik. Bu vadide Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Hacettepe Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte BTK'nın bulunduğu alanda 5G ile ilgili her türlü teknolojinin alt yapısı test edilecek. 5G gelmeden önce bütün teknolojilerin vadide denenmesini amaçlıyoruz.’’ dedi.

5G’nin hangi frekanslarda kullanılacağının hala belli olmadığını dile getiren Sayan, ‘’Bu çok uzak değil. Önce patent alınıyor, güçlü olanların standartta yarışı oluyor, standart yarışı da şu anda bitti. Bu yarıştan sonra da standarda göre patentini kabul ettirebilenler ücretleri alacaklar ve üretim başlıyor. Şu anda standardın kabul edilmesi ve bu standarta göre üretimin başlayacağı dönemdeyiz. Sadece hangi frekansta 5G'nin kullanılacağı eksik. Aday bantlar 700 ve 3 bin 500 frekansları. İllaki onları da beklemeye gerek yok, biz 5G test vadisinde 3 bin 500'ü ve 700'ü mevcut operatörlerin kullandığı 2 bin 100, 2 bin 600, bin 800 frekanslarının üstüne koyduk.’’ dedi.

‘’Bundan önce hep hızdan bahsediyorduk evet hız 10 kat artıyor ama bunun yanı sıra gecikme süresi çok azalıyor. Mesela,İstanbul'da operatör ameliyat cihazında bir hareket yaptı, bunun Hakkari'ye yansıması 1,2 saniye gecikmeyle oluyordu. 5G teknolojisiyle birlikte bu gecikme süresi milisaniyeler seviyesine düşüyor.’’ diyen Sayan, düşük gecikme hızları hakkında, ‘’Örneğin evde otururken kepçe operatörü olabilirsiniz. Bir yer kazılacaksa otonom araçla, evinizden veya iş yerinizden koltukta oturarak kontrol panellerinden gözlüğü takarak uzaktaki aracı kullanmaya başlayıp, hareket edeceksiniz. Gecikme süresinin azalması ve hızın artması bize böyle imkanlar sağlıyor. Üçüncü rahatlık ise internet üzerinden çok kişinin çok kişiye yayın yapabileceği imkanı da bu teknoloji sağlayacak. Gecikme süresinin azalması ve hızın artmasıyla birlikte multimeda yayıncılık artacak ve 5G ile birlikte çağ atlamış olacağız.’’ dedi.

5G teknolojisinin ticari olan 2020-2021 yılından önce kullanılamayacağını dile getiren Sayan, ‘’2019'un Ekim ayında BM Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) Dünya Radyokomünikasyon Konferansı olacak, hangi frekansların standart olarak 5G'de kullanılacağı da bu konferansta belli olacak.’’ dedi.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/goruntulu-btk-baskani-5gyi-ticari-olarak-ku-40871801
52
9
6
3
3
Emoji İle Tepki Ver
52
9
6
3
3