Can Sıkıcı Spam Çağrı ve SMS'ler için iOS'a Raporlama Özelliği Geliyor

3
3
1
1
0
Apple’ın WWDC etkinliği ile duyurduğu iOS’un son sürümü olan 12 için açıklamadığı bazı özellikler sonradan ortaya çıkıyor. Şimdi ki gelişme ise bilhassa geliştiricileri yakından ilgilendiren bir haber.

Apple’ın tanıtım etkinliğinde bahsetmediği yeni bir özellik, geliştiriciler için kullanılan web sitesi üzerinden abonelere duyuruldu. Spam çağrıları ve metin iletilerini kapsayan bu yeni fonksiyon ile üçüncü taraf bir uygulamanın istenmeyen mesaj ve çağrıların önüne geçmesi için olanak yaratılıyor. Böylece üçüncü parti yazılım geliştiricileri, Ayarlar ekranında “İstenmeyen iletişim” başlığıyla bir menü uzantısı yükleyebiliyorlar. Kullanıcı tarafından etkinleştirilen bu fonksiyon kaynağı belirsiz spam bildirimlerin engellemesine olanak sağlıyor.

İstenmeyen iletişim” özelliği etkinleştirildiğinde kullanıcılar rahatsız oldukları numaraları görüşmeler ekranında sola doğru kaydırarak rapor ediyorlar. Bir spam SMS bildirmek için Mesajlar ekranına girip raporla düğmesine basarak ya da iletinin üzerine uzun süre basılı tutup raporlayarak bildirimde bulunuyorlar. Bir çağrı ya da SMS bildirildiğinde uygulama, kullanıcıdan bilgi toplamak amacıyla yazılım uzantısını başlatıyor ve ilgili kaynak için ne kadar şikâyet alındığını, spam olup olmadığını kontrol ediyor. Engellenen numaralar ise yine cihazın Ayarlar kısmında ki yönetilebilen “Engellenen Kişiler” sekmesinden görülüp düzenlenebiliyor.

Aslında bu istenmeyen çağrıları veya metinleri rapor etme özelliği, Hindistan Telekom Düzenleme Kurumu (TRAI) tarafından talep edilen bir özellik. Nitekim bu ajans için 2016 yılında Android kullanıcılarının istenmeyen kaynakları bildirmesine olanak sağlayan bir uygulama geliştirilmişti.

Apple, müşterilerini korumak için TRAI’nin mesajlaşma ve arama günlüklerine erişim sağlama isteğini reddetti ve ilgili uygulamanın iPhone modellerinde yer almasına karşı çıktı. Firma, bunun yerine iOS 12’de geliştiricilerin bu sorunu çözmesine yardımcı olmak için yeni uygulamalar oluşturmasına izin verdi. Gelen verilere göre Hindistan’da kullanıcılara günde beş veya on spam çağrı ya da mesaj gönderildiği, herkesin bu uygulamalara mecbur kaldığı söyleniyor.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/With-iOS-12-Apple-allows-developers-to-build-apps-that-report-spam-calls-and-texts_id105638
3
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
3
3
1
1
0