Çankırı, Bundan 8 Milyon Yıl Önce Afrika Kıtası Gibiymiş

0
0
0
0
0
Araştırmacıların Çankırı’da bulunan "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nden çıkardığı fosiller, buranın 8 milyon yıl önce Afrika kıtası gibi olduğunu ortaya çıkarıyor.

1997 yılından beri kazı çalışmalarının yapıldığı Çankırı’daki Fatih Mahallesi’nde, bugüne kadar aralarında 8 milyon yıllık fosillerin de yer aldığı kalıntılara ulaşıldı. Bakanlar Kurulu’nun 2001’de aldığı kararla birlikte kazı alanına dönüştürülen bölgede yaklaşık 2500 fosile ulaşıldı. Çıkan bu fosiller ise bölgenin 8 milyon yıl önce günümüzün Afrika kıtasına benzer bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor.

2016 yılı kazı çalışmalarına başladıklarını belirten Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, sadece bu yıl 20’nin üzerinde fil, gergedan, zürafa, geyik, su samuru ve kılıç dişli kaplan kalıntılarına ulaştıklarını belirtti. 

Fatih Mahallesi’nin artık dünyada tanınır bir bölge olduğunu söyleyen Erol, "Bölgede kazı çalışmalarına 1997'de başladık. 200'den beri de Bakanlar Kurulu kararıyla kazı yapıyoruz. Çorak yerleri artık herkes tanıyor, biliyor. Katıldığımız birçok konferansta bölgeyi anlatıyoruz. Ulusal ve uluslararası literatüre girdi" dedi.

Bu yıl ki çalışmalarının Eylül ayına kadar devam edeceğini belirten Erol, 'Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nin günümüz Afrika'sını anımsattığını belirterek sözlerini şu şekilde bitirdi: "Burası omurgalı fosil yatağı ama günümüzdeki hayvanların yaşadığı yerlerden çok farklı. Burayı kafamızda canlandırırken Afrika ortamını düşünmek lazım. Çorak yerler, su kaynakları bulunan ve Afrika'daki galeri ormanlarına benzeyen bir ortama sahip. Çıkan hayvan fosillerinin tanımlanmasıyla birlikte bölgenin günümüz Afrikasına benzerliği dikkatimizi çekiyor."

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0