Çin'in Vatandaşlık Puan Sistemi, Bir Öğrencinin Okula Kabul Edilmesini Engelleyebilir

34
2
2
1
0
Pekin’de bir kolej, okulu kazanan bir öğrenciyi, babası devletin kara listesinde bulunduğu için okula almak istemedi.

Rao soyadlı bir lise öğrencisi, ülkedeki hayli zor ve rekabetçi üniversite sınavında başarılı oldu. Fakat ailesi bu başarıya sevinemedi. Çünkü okul, çocuğun babasının yerel bir bankaya 200.000 Yuan (145.000 TL) borcu bulunduğunu ve ‘güvenilmeyenler’ listesinde yer aldığını öğrenince, çocuğun okula kabul edilmeyebileceğini bildirdi.

Kara listeler, Çin’in tartışmalı sosyal kredi sisteminin önemli bir parçası. Devlet bu yolla, vatandaşları toplumsal olarak arzu edilen biçimlerde davranmaları hususunda teşvik etmeye çabalıyor. Fakat sistem, mahremiyeti ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilere konu oluyor.

Tartışmalar alevlendi

Öğrencinin babası borcunu hemen kapatmadı ama oğlunun koleje kabul edilmemesi olasılığına karşın ödeme yapmaya başladığı öğrenildi. Ülkedeki birçok insan bu uygulamanın yanlış olduğunu, babasının hataları nedeniyle çocuğun cezalandırılamayacağını belirtiyor. Lakin uygulamayı doğru bulanlar da var.

Daha önce de Hebei eyaletinde bir mahkeme, öğrenim ücreti talep eden özel okullara, kredi notu kötü olan kişilerin çocuklarını okula almamaları tavsiyesinde bulunmuştu. Son uygulamanın, bu kararın bir yansıması olduğu sanılıyor.

Kaynak : https://www.dunyahalleri.com/cinin-vatandaslik-puan-sistemi-ogrencileri-de-vuruyor/
34
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
2
2
1
0