Çin Ulusal Uzay İdaresi, NASA'nın Ay Projesini Başarısız İlan Etti

17
4
3
3
1
Çin, ESA ile gerçekleştirdikleri çalışma esnasında NASA'nın ay projesine de değinerek projeyi başarısız bulduğunu açıkladı.

Dünyada uzay araştırmaları yürüten sınırlı sayıda kuruluş ve şirket var. Bu kuruluşlar birer rakip olarak resmedilse de söz konusu araştırma olduğunda çoğu zaman bu uzay ajanslarının ve şirketlerin birlikte çalıştığına şahit oluyoruz. Bu durumun bir örneği olarak, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CSNA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bu hafta bir toplantı ve atölye çalışması düzenledi.

CNSA ve ESA, Ay görevleri konusunda ortak projeler yürütmeyi hedefliyor ve bu toplantı da bu konuda atılmış büyük bir adımdı. Toplantı ve atölyenin detayları henüz yayınlanmadı ancak bazı görüntüler gelmeye başladı.  Angeliki Kapoglou isimli bir katılımcı, atölye esnasında gerçekleştirilen bir sunumdan görüntüleri paylaştı.

''CSNA'lı Pei Zhaoyu'nun oldukça ilginç açıklaması: 'NASA, LOPG'yi inşa etmeye odaklanacak. Çin ise bilimsel araştırma istasyonunu inşa edecek. Ayrıca, Pei'ye göre LOPG'nin ekonomik etkinliği düşük.''

Çin Ulusal Uzay İdaresi Uzay Programı Merkezi müdür yardımcısı Pei Zhaoyu tarafından gerçekleştirilen sunumda, NASA'nın son dönemde odaklandığı işlerden biri olan ay projesinden de bahsediliyor. Zhaoyu, NASA'nın aya kurmayı planladığı ve Mars'a yapılacak uzun yolculuklar için bir tür istasyon olarak tasarlanan bu projenin (LOPG) bilimsel olarak güçlü bir şekilde desteklenmediğini, çok maliyetli olacağını ve öncelikli olmadığını belirtti.

NASA'nın bu projesinin diğer uluslararası uzay ajansları ve şirketler tarafından desteklenip desteklenmeyeceği henüz net değil. Yalnızca Avrupa resmi olarak projeyi desteklediğini açıklamıştı ancak Çin ile yapılan görüşmelerden sonra anlaşılıyor ki Avrupa, Ay konusunda bir yandan Çin ile de çeşitli projeler geliştirmeyi hedefliyor. Çin'in ise Ay'a kurulması planlanan bilimsel araştırma projesine odaklanacağı belirtiliyor.

Kaynak : https://arstechnica.com/science/2018/07/chinese-space-official-seems-unimpressed-with-nasas-lunar-gateway/
17
4
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
17
4
3
3
1