Dalgıçlar, 4 Mahsur Çocuğu Tayland’daki Mağaradan Nasıl Kurtardılar?

39
4
3
2
1
Son iki haftadır bütün dünyanın gündeminde olan Tayland’da bir mağarada mahsur kalmış 11 genç ve bir yetişkinden, dün akşam saatlerinde ilk sevindirici haber geldi. Dalgıçlardan oluşan ekip, tehlike dolu ilk operasyonda 4 çocuğu sağ salim dışarıya çıkardı.

Şiddetli yağmurların teslim aldığı Tayland’da bir mağaraya sıkışmış olan çocukların hikayesini duymayan kalmadı. Bir genç futbol takımı üyesi olan 11 çocuk ve antrenörleri, mağara gezisi sırasında su altında kalan çıkış nedeniyle içeride kaldı. Hepsi iki haftadan daha fazla bir süredir orada duruyor. Dışarıda bekleyen ekipler kurtarma çalışmaları için sürekli yeni stratejiler geliştiriyorlar. Hatta geçtiğimiz günlerde bir dalgıç yaşamını yitirdi.

Dün gerçekleştirilen, dalgıçların refakatinde su dolu tehlikeli tünelleri geçen ekipler, 4 çocuk sağ salim kurtarıldı. Çocukların dalgıçlarla birlikte 1 kilometresi su altında bulunan, toplamda 4 kilometrelik mağarayı geçmeleri gerekiyordu. Bu yolculuk boyunca su dışındaki bölgelerde de oksijen azlığı yaşandığı için oksijen tankı giyiliyordu. Çocukların büyük kısmının yüzme bilmemeleri de çalışma şartlarını zorlaştıran bir etmendi

Aşağıdaki görsel, mağaraya giden yolu görebileceğiniz bir çizim:

Bu mağarada deneyimli dalgıçlar bile aşırı derecede zorlandıklarını iletiyorlar. Ayrıca “Boys found” yazan ve çocukların bulundukları yerdeki oksijen seviyesi %15’e düşmüş durumda. Yani içeride kalanların vakti çok azaldı. 

İlk kurtarılan 4 çocuk için kişi başı iki dalgıç eşlik etti. Önden giden ekipler, çocuklara su altında yapmamaları gereken şeylerle ilgili temel eğitimler verdiler. Her çocuğun baş ucunda ve ayak ucunda bulunan iki dalgıç, mağaranın girişine kadar uzanan 4.8 kilometrelik halatı takip etti. Bu noktada mağara girişinin düz ayak uzaklığın 4, eğimlerden dolayı gerçek uzaklığının da 4.8 kilometre olduğunu belirtelim.

Ekiplerin çocuklarla birlikte geçtikleri bazı su basmış mağara deliklerinin genişliği 2 metreyi bile bulmuyordu. Hatta oksijen tanklarıyla bilikte geçemeyecekleri genişlikte yerler bile vardı. Sonuç olarak saatler süren bu yolculuğun sonunda 4 çocuk, aynı şekilde dışarıya çıkartıldı.

Son günlerde Tayland’da şiddetlenen yağmur, mağaradaki su miktarını arttırıyor. Diğer taraftan Elon Musk, hala mahsur durumda olan çocuklar için daha garanti bir yol olan SpaceX’in Falcon 9 roketinin oksijen tankını öneriyor.

Umuyoruz ki diğer çocuklar da sağ salim kurtarılırlar.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/here-s-how-divers-rescued-the-first-4-soccer-team-boys-from-the-cave-in-thailand
39
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
39
4
3
2
1