Dünya, Bugün Neden Saatte 3600 Km Daha Yavaş Dönüyor?

34
16
4
3
2
Dünya, bugün Türkiye saati ile 20.46'da, bu yıl Güneş'ten en uzak noktada bulunacak. Buna 'Afel' ya da 'Günöte' deniliyor.

Peki bu durum, Dünya'nın dönme süratini niçin etkiliyor? İşte Günöte'ye dair bilmeniz gerekenler...

Gezegenimiz, Güneş etrafında dönerken elips biçiminde bir yörünge çiziyor. Fakat Güneş, bu elipsin tam ortasında yer almıyor.

Günöte anında Dünya'nın Güneş'ten uzaklığı 152 milyon km. Perihel veya Günberi anında, yani Dünya elipsin öbür ucuna vardığında ise Güneş ile arasındaki mesafe 147 milyon km'ye düşüyor. 

Söz konusu mesafenin artmış olması, Dünya'nın süratini bir miktar düşürüyor. Kepler Kanunu'na göre, gezegenler Güneş çevresindeki dönüş yörüngelerinde Güneş'e yaklaştıkça daha süratli hareket ediyor.

Yani Günöte noktasında Dünya saatte 105.444 km hızla hareket ediyor. Bu, Günberi noktasındaki hızına nazaran saatte 3.600 km yavaşlama manasına geliyor.

Dünya her sene Günöte noktasına 2-7 Temmuz tarihleri arasında varıyor. Bu sene 3 Ocak gününde ise Günberi noktasında yer almıştı.

Günöte ve Günberi noktalarında Dünya'nın Güneş'e daha yakın ya da uzak olmasının mevsimsel sıcaklık açısından ise herhangi bir etkisi mevcut değil.

Mevsimler, Dünya'nın eksen eğikliğinin etkisiyle birlikte, Güneş çevresindeki yıllık hareketi neticesinde oluşuyor. Bu eksen de 23,5 derecelik bir eğime sahip. Bundan dolayı, Kuzey Yarımküre yaz aylarında Güneş'e daha yakın.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/dunya-bugun-saatte-3-bin-600-kilometre-daha-yavas-donecek-gunote-nedir,lCSvBWRCfUa354ld38_gPg/1FT_QzwbTU-dkhzBl3wAQA
34
16
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
34
16
4
3
2