Dünya Doğayı Koruma Vakfı: 2030 Yılında Kendimize Başka Bir Gezegen Bulmamız Gerekecek

0
0
0
0
0
Dünya Doğayı Koruma Vakfı: 2030 Yılında Kendimize Başka Bir Gezegen Bulmamız Gerekecek
Doğal kaynakların hızla tüketildiğini ve çevre kirliliğinin inanılmaz boyutlara ulaştığını belirten Dünya Doğayı Koruma Vakfı, en geç 2030’a kadar doğal depresyonun oluşacağını açıkladı.

Dünkü haberimizde Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde canlı popülasyonun 3’te 2’sinin yok olacağı yönünde bir rapor yayınladığından bahsetmiştik. Şimdi ise çok daha tedirgin edici bir açıklama daha geldi. 

Her yıl, yerkürenin barındırdığı doğal kaynakların 1,6 katı fazlasının tüketildiği belirtilen raporda, tatlı sularda yaşayan hayvanların da nesillerinin tükenme noktasına geldiği ifade edildi. 1970 - 2012 yılları arasında tatlı sularda yaşayan canlıların sayısında %80 oranında azalma görülmüş. Bunda da hammadde ihtiyacı sürekli olarak artan insanoğlunun doğal ortamı tahrip etmesi rol oynuyor. Örneğin son 25 yılda 239 milyon hektar genişliğindeki ormanlık alan yok olmuş durumda. Ormanların azalmasında başrolde iklim değişikliği ve çevre kirliliği yer alıyor ki bunların da temelinde insanların olduğunu belirtmek gerekiyor.

Vakıf, eğer yaşamaya bu şekilde devam edildiği taktirde gıda, su ve enerji ihtiyacını karşılayabilmek için insanoğlunun 2030 yılında başka bir yerküreye ihtiyaç duyacağını hesaplamış. Hesaplama, insanlığın ekolojik sistemi sömürdüğünü gösteren ‘ekolojik ayak izi’ esas alınarak yapılıyor. Hesaplama sonunda ortaya çıkan küresel hektarın küçük çıkması, doğanın o kadar daha az yıpratılmış olduğunu gösteriyor.

Vakfın Almanya şubesinden Christoph Heinrich yaşanan bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırıp refah içinde yaşayabilmek için, insanlığın toplumu ve çevre sağlığını kapsayacak şekilde köklü değişikler yapması gerektiğini söyledi.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0