Dünya Güneş'e En Uzak Olduğu Dönemde Olmasına Rağmen Havalar Neden Aşırı Sıcak?

76
28
19
9
6
Bugün gezegenimizin 2018 içerisinde Güneş'e en uzak olduğu günü yaşıyoruz. Ancak sadece ülkemizde değil, tüm Dünya'da sıcaklık rekorları kırılıyor. Peki Güneş'ten uzaklaşmışken, bu sıcaklar neyin nesi?

Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin elips şeklinde olduğunu biliyoruz. Bu elips şeklindeki yörüngenin en yakın günü, 147 milyon km uzaklıkta olduğumuz Ocak ayı başında gerçekleşti. En uzak olduğumuz noktayı ise bugün yaşıyoruz, Güneş'ten an itibariyle tam 152 milyon km uzaklıktayız.

Aslına kozmik ölçekte bakılırsa, 5 milyon km çok da büyük bir mesafe sayılmaz. Kaldı ki sıcak ve soğuk havaları belirleyen şey 5 milyon km'lik bir uzaklık değil. Dolayısıyla gün ve hafta itibariyle yaşadığımız bu sıcak havaların asıl nedeni farklı; gezegenimizin eksen eğikliği.

Gezegenimiz  yörüngesinde 23.5 derecelik bir açıyla dönüyor. Bu nedenle yaz aylarında gezegenin kuzey kutbu Güneş'e dönük olurken, kış aylarında gezegenin güney kutbu Güneş'e dönük oluyor. Sonbahar ve ilkbahar başında iki kutup da eşit açılarla Güneş'i görüyor.

Güneş ışınları gezegene ne kadar dik bir açıyla geliyorsa, alan başına daha fazla ışık alınıyor. Bunu bir benzetmeyle açıklamak gerekirse, bir bardağa pipetleri yandan yerleştirmeye çalıştığınızı düşünün. Bir de tamamen dik şekilde bardağa yerleştirdiğinizi hayal edin, ikinci durumda daha fazla pipet bardağa sığacaktır.

Daha fazla ışık huzmesi demek, daha fazla enerjinin gezegene ulaşması demek. Daha fazla enerji de havanın daha fazla ısınması anlamına geliyor. Peki şu an anormal sıcaklıklar yaşamamızı bununla açıklayabilir miyiz? Cevap evet; ara sıra böyle anormal sıcaklıkların yaşanmasını, Güneş ışıklarının dönem dönem ekstra fazla gelmesiyle açıklayabiliyoruz.

Yine de küresel ısınmanın da bu konuda etki ettiği bir gerçek. Örneğin 2015, tarihteki en sıcak ikinci yıldı; 2016, tarihin en sıcak yılıydı; 2017 ise tarihin en sıcak üçüncü yılıydı. Dolayısıyla küresel ısınmanın sıcaklıkları ekstra artırdığını inkar edemeyiz.

Bir diğer neden ise günöte adı verilen Güneş'e en yakın olduğumuz bu günde, Güneş'e dönük olan kuzey yarımkürenin çok fazla karaya sahip olması nedeniyle ekstra ısınması. Ocak ayında Güneş'e daha yakın olmamıza rağmen, güney yarımküre Güneş'e dönük olduğundan ve kara miktarının az olmasından ötürü, sıcaklık zor ısınan okyanuslara yayılıyor ve havalar nispeten daha serin oluyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/the-earth-is-farthest-from-the-sun-today-so-why-is-it-1827387729
76
28
19
9
6
Emoji İle Tepki Ver
76
28
19
9
6