Dünya Üzerindeki İlk Çok Hücreli Yaşam Formlarının Boyu Nasıl Birden Büyüdü?

16
7
5
3
1
Dünya üzerinde oluşmaya başlayan ilk 'çok hücreli yaşam formları', büyük boyutlarıyla dikkat çekiyor ve bu anormal boyutlara dair pek çok araştırma var.

Yeryüzünde çok hücreli canlı yaşam formlarının oluşmaya başlaması, yaklaşık olarak 600 milyon yıl öncesine dayanıyor. Ediakara dönemi olarak adlandırılan ve 635 ile 541 milyon yıl öncesini kapsayan bu dönemde, okyanusların içinde ilk çok hücreli yaşam formları oluşmaya başladı.

Bu çok hücreli ilkel yaşa formlarının, boylarının anormal düzeyde büyümesinin 'besinlere ulaşmak için' olduğu düşünülüyordu ancak son araştırmalara göre konu, besin değil 'soyu devam ettirebilme' içgüdüsü. Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, yarım milyar yıldan uzun süre önce gezegenimizde yaşamış olan bu canlılar, tohumlarını daha uzak mesafelere bırakabilmek istedikleri için bu kadar büyüdüler. Bu sayede çevrelerini kaplayan geniş alanlar boyunca yayılarak kolonize olacaklardı.

Ediakara döneminden önce dünya üzerinde var olan tüm canlı formları mikroskobik boyuttaydı ve hepsi tek hücreliydi. Ancak okyanusların altında çok hücreli yaşamın ortaya çıkması, boyutları birden bire iki metreye kadar uzayan 'hayvansı' canlıları var etti. Şimdiye kadar düşünülen besinlere ulaşma içgüdüsü gerekçesi ise Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü'nde görevli araştırmacı Emily Mitchell'e göre mümkün değil.

Yapılan incelemeler sonucunda, Ediakara döneminde okyanusların besin kaynağı açısından çok zengin olduğu belirlendi ve dönem içinde yaşayan canlılar, şimdiki çok hücrelilere kıyasla ağız, organ veya hareket uzuvlarına sahip değillerdi. Bu yüzden de besinleri, sudan emerek aldıkları düşünülüyor. Yani anlayacağınız üzere, beslenme için boylarını uzatmalarını gerektiren bir eylem söz konusu değil.

Araştırmayı yürüten ekip, yapılan fosil incelemeleri ve bazı kıyaslamalara dayanarak ilk çok hücreli canlıların boylarının büyük olmasının sebebinin üreme olduğunu düşünüyor ancak bunun doğruluğu henüz %100 kanıtlanmış değil.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-life-earth-big.html
16
7
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
16
7
5
3
1