Dünyanın En Dayanıklı Hayvanı Olan Su Ayısının Gizemi Çözüldü

23
2
2
1
0
Dünyanın En Dayanıklı Hayvanı Olan Su Ayısının Gizemi Çözüldü
Dünyanın en dayanıklı olan hayvanı olarak bilinen su ayısının (tardigrad) neden bu kadar dayanıklı olduğu ortaya çıktı.

Tokyo Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülen ve sonuçları Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışma ile dünyanın en dayanıklı mikroskobik hayvanı olarak bilinen su ayılarının (targidrad) sırrı çözülmüş oldu. Ekibin yaptığı çalışma sonrası su ayılarının radyasyona, dondurucu soğuğa ve aşırı sıcaklara dayanmasına sebep olan şeyin DNA yapısını battaniye gibi sarmalayan bir protein olduğu keşfedildi.

Profesör Takekazu Kunieda’nın ekibiyle bulduğu ve Dsup adını verdikleri bu protein, DNA’nın çok daha az zarar görmesini sağlıyor. 

Bilim insanlarına göre olağanüstü zor doğal şartlarda yaşayabilen bu organizmaya ait genler, gelecekte yaşam türlerinin radyasyonlardan ve X ışınlarından korunması için kullanılabilir. 

Su ayılarıyla ilgili 2015 yılında yapılan bir araştırmada, DNA’larının bir bölümünü yatay gen transferi süreci esnasında bakterilerden aldığı gözlemlenmişti. 800’den fazla niteliği tanımlanmış türü bulunan su ayılarının daha binlercesinin ise henüz adlandırılmadığı belirtiliyor. 

23
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
23
2
2
1
0