Dünyanın En Derin Deniz Çukuru Bulundu!

0
0
0
0
0
İnsanoğlu olarak bütün odak noktamız uzayın keşfi olmuş durumda ancak Dünya'nın büyük bir kısmını kaplayan suların altında da her geçen gün yeni, daha önceden bilmediğimiz şeyler karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Daha önceden 'Dean's Blue Hole (Mavi Çukur)'u duymuşsunuzdur. Özellikle Facebook ve Twitter başta olmak üzere pek çok sosyal medya platformunda fotoğrafları dolaşır. Ancak Çin Merkez Televizyonu (CCTV) tarafından yayınlanan habere göre Çin, 'Dean's Blue Hole'den bile daha derin bir deniz çukuru bulmuş durumda.

Dean's Blue Hole, tam 202 metre derinliğe sahip bir deniz çukuru. Ancak Çin tarafından bulunan ve bölgedeki yerel halk tarafından 'Eye (Göz)' olarak adlandırılan çukurun derinliği tam 300 metre!

Çukurun kendisi zaten başlı başına tehlikeli (300 metre derinliği var sonuçta). Ancak asıl tehlikeli olan, çukurun konumu. Zira söz konusu çukur Vietnam, Malezya, Endonezya, Brunei, Filipinler, Tayvan ve Çin'in deniz sınırlarının kesiştiği noktada bulunmakta. Hem doğal araştırma hem de ticari deniz yollarının en önemli noktalarından biri olan bu bölge, dünyanın en fazla askerileştirilmiş bölgelerinden de biri konumunda.

Bunların yanı sıra çukurun sınırları dahilinde bulunduğu Paracel Adaları da Çin, Tayvan ve Vietnam tarafından sahiplenilmiş durumda (üç ülke de 'burası benim' diyor). Yani uzun lafın kısası çukur, konumu dolayısıyla yeni Bermuda Şeyan Üçgeni gibi bir şey dersek yanlış olmaz.

Uzun süredir çukurun derinliği konusunda araştırmalar yürüten ve sonunda verimli bir sonuç elde eden Çinli araştırmacılar, çukur ile alakalı olan çalışmalarına devam edecek. Araştırmacılar, ciddi bir derinliğe sahip olan bu çukurda daha önceden keşfedilmemiş pek çok canlı türü ile karşılaşılabileceğini söylemekteler.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/worlds-giant-hole-in-south-china-sea-2016-7?utm_source=feedly&utm_medium=webfeeds
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0