Dünyanın En Ucuz Otomobili Üretimden Kaldırılıyor

36
5
4
3
3
Tata Motors, talebin neredeyse sıfıra inmesi nedeni ile dünyanın en ucuz arabası olarak lanse edilen Tata Nano'nun yıl sonundan itibaren üretilmeyeceğini açıkladı.

Hindistan menşeli otomotiv firması Tata Motors tarafından ilk kez 2008 yılında piyasaya sürülen ve ilk piyasaya çıktığı zamanki 1500 dolarlık fiyatı ile ‘dünyanın en ucuz otomobili’ ünvanını alan Tata Nano, yıl sonu itibari ile üretimden kaldırılacak.

Hindistan caddelerindeki motor karmaşasının önüne geçmek için geliştirilen Nano, görüp görebileceğiniz en basit otomobil. 2 silindirli 624cc motoru bulunan Tata Nano, saatte 105 kilometre maksimum hıza ulaşabiliyor.

Tata Nano, geçtiğimiz Haziran ayında yalnızca 1 adet üretildi. Otomobilin geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki üretim sayısı ise 237 adetti. Nano’ya olan talebin sıfıra yaklaşması, Tata Motors’un aracın üretimini durdurmasına neden oldu.

Tata Nano üretimden kaldırılacak olsa da otomotiv sektörünün ondan öğreneceği çok şey var. Bunların başında da maliyeti kısarak güvenlik sorunları olan basit ve ucuz bir ürünün tüketicileri hiçbir şekilde cezbetmemesi yer alıyor.

İlk olarak 1500 dolardan satışa sunulan Tata Nano, ilerleyen dönemde aldığı güncelleştirmeler ile 2899 dolara yaklaşan bir maliyete sahip oldu. Buna rağmen araç, güvenlik testlerinde sınıfta kaldı ve tüketicilerin direkt olarak güvenebileceği bir araç olmayı başaramadı.

Tata cephesi ise ‘en ucuz araba’ meselesinin yanlış anlaşıldığını düşünüyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan şirket sözcüsü, odaklanılması gereken asıl noktanın minimum maliyetle maksimum donanıma sahip bir araç üretmek olduğunu söyledi.

Tata Nano başarısız olsa da Hindistan hala otomotiv endüstrisi için parlak bir pazar olarak görülüyor. Hindistan’da hala şirketler arasında bir fiyat rekabeti yaşanmıyor fakat 1.3 milyar nüfuslu ülke karlılık açısından en parlak pazarlardan biri olarak görülüyor.

Ülkede SUV’ler de dahil olmak üzere binek araç satışları Haziran ayında %38 artış gösterdi. Ticari araç satışlarında ise %42’lik bir artış söz konusu. Ülkenin en büyük üreticisi konumunda bulunan Suzuki, üretim kapasitesini %40 artırmış durumda.

36
5
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
36
5
4
3
3