Dünyanın İlk Yaşanabilir 3 Boyutlu Baskı Evleri Hollanda'da İnşa Edilmeye Başlandı

30
1
0
0
0
İnşaat sektöründe bir 'devrim' olarak nitelendirilen, dünyanın ilk (3D) yazıcıdan çıkma, beton ve aynı zamanda da yaşanabilir evlerinin inşasına, Hollanda'nın Eindhoven kentinde başlandı.

Projeyi yürüten Hollandalı ekip, yeni sistemi bir 'devrim' olarak nitelendiriyor ve başka enerji ve çevre dostu ev tasarımlarının önünü açacağını belirtiyor. Emlak geliştirme uzmanları ise, söz konusu projenin Hollanda'da duvarcı eksikliğine bir çözüm getirmenin yanında, inşaat çalışmaları esnasında çevreye verilen zararı ve maliyetleri de minimuma indireceği görüşünde.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nin de destek verdiği ve 'Milat Projesi' olarak anılan sitenin inşaatında, normale oranla çok daha az çimento kullanılacak.

Tesisat da (3D) yazıcıyla imal edilecek

Kullanılan 3D yazıcı, aslında dev bir robot kol biçimine sahip ve kremşanti kıvamında özel bir çimento püskürten bir de başlığı mevcut. Uygulama esnasında çimento, mimarın tasarımına uygun bir biçimde dökülüyor; duvar meydana getirmek için kat üstüne kat geçiyor, bu sayede duvar daha da sağlamlaşıyor.

İnşaat şirketi Van Wijnen'deki yöneticilerden Rudy van Gurp, "Artık ev inşaatında kullanılan kalıplara gereksinim duymuyoruz; dolayısıyla fazla çimento kullanmamız da gerekmeyecek" diyor.

İlk etapta yeni evlerin iç ve dış duvarları tümüyle yazıcı tarafından imal edilecek. 3 katlı ve 3 odalı olarak düşünülen 5. ev bittiğinde ise, kanalizasyon boruları ve öteki gerekli tesisatın da 3D yazıcı vasıtasıyla evlerin yapıldığı yerde imal edilmesi ve bu sayede maliyetin daha da düşmesi bekleniyor. Fakat evlerin temeli, yine geleneksel yöntemlere uygun biçimde atılacak.

Akıllı evlere geçiş

Ayrıca 3 boyutlu yazıcı kullanımı, yapının herhangi bir bölümüne kablosuz alıcılar monte edilmesine ve bu sayede ışık, ısıtma ve emniyet kontrollerinin iç içe geçip evin tümüyle 'akıllı' olmasına da imkan tanıyacak. Van Gurp, 3D yazıcı kullanımı arttıkça insanların kendi zevklerine göre ev yapmalarının da kolaylaşacağını ifade ediyor.

İlk etapta yapılacak 5 ev, 2019 yılında satışa çıkarılacak. Ancak emlakçılar evlerin tasarım fotoğraflarını internet sitelerine koyduktan sonra, sadece 6 gün içinde, 20'den fazla aileden başvuru geldiğini dile getiriyor.

30
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
30
1
0
0
0