Dünyayı Yerinden Oynatan 21 Ekim Siber Saldırısı Hakkında Merak Edilenler

1
0
0
0
0
Dünyayı Yerinden Oynatan 21 Ekim Siber Saldırısı Hakkında Merak Edilenler
ABD’yi hedef alan ve dünyadaki onlarca popüler internet hizmetine erişilmesine engel olan 21 Ekim siber saldırısı hakkında merak edilen soruları derledik.

Bildiğiniz üzere 21 Ekim tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’ni hedef alan büyük çaplı bir siber saldırı düzenlenmiş ve bu siber saldırı kısa sürede ABD’nin yaklaşık 7 milyar dolar zarara uğramasına neden olmuştu.

Spotify, Netflix, WhatsApp, Amazon, PlayStation Network, The Verge ve The New York Times gibi popüler internet sitelerinin / hizmetlerinin etkilendiği bu siber saldırı şimdilik kesilmiş olsa da bu kadar büyük çaplı siber saldırının yankıları hala devam ediyor.

Biz de bu içeriğimizde ABD’ye yönelik düzenlenen siber saldırıyla ilgili en çok merak edilenleri derledik. Lafı fazla uzatmadan sorulara ve yanıtlarına birlikte bakalım.

Saldırıyı kim düzenledi?

Aslında 21 Ekim tarihindeki bu siber saldırının kim tarafından düzenlendiği bilinmiyor. “New World Hackers” isimli hacker grubu saldırıyı üstlenirken, FBI saldırının kaynağı konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Siber saldırı hakkında şu anda bilinen ise saldırının Rusya ve Çin kaynaklı olduğu yönünde.

Neden böyle bir saldırı gerçekleşti?

Teknoloji anlamında dünyanın en güçlü ülkeleri olarak bahsedebileceğimiz ABD, Çin ve Rusya arasında aslında uzun süredir bir gerginlik olduğu biliniyor. Bu siber saldırının Rusya ve ABD arasında son günlerde yaşanan olaylar olduğu tahmin edilirken, Rusya ve Çin’in birleşerek ABD’ye karşı bir siber savaş başlattığı ilk aşamada söylenebilir.

DDoS saldırısı nedir?

21 Ekim siber saldırısının aslında bir DDoS saldırısı olduğu biliniyordu. Peki DDoS saldırısı tam olarak ne diyecek olursanız; aslında özetle internet servislerinin sunuculara yönelik gönderilen sahte trafikle bant genişliğinin ve hedeflenen kaynakların aşılarak sunucuların kullanılmaz hale gelmesi.

Bu saldırıların devamı Türkiye’yi etkiler mi?

Açıkçası şu anda bu siber saldırılarda ülkemiz dolaylı yoldan etkilense de diğer ülkelerdeki kaynaklar nedeniyle küçük bir etki Türkiye’de görüldü yani direkt olarak Türkiye, bu olaydan etkilenmedi.

Öte yandan ülkemizin de içinde bulunduğu siyasi durumlar bir anlamda Türkiye’nin de siber saldırıya karışmasına neden olabilir. Tabii ülkemiz siber saldırıya karşısa da MİT’te görev yapan beyaz hackerlar ve Ayyıldız Tim gibi vatansever gruplar bu saldırıya karşı direnebilir hatta karşı atakta bulunabilir. Bu nedenle Türkiye’nin siber savaşa dahil olmasıyla ilgili şimdilik net bir şey söylemek zor.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0