Ekim Ayı İçerisinde Uzayda Gerçekleşecek 8 İlginç Olay ve Tarihleri!

0
0
0
0
0
Ekim ayı boyunca uzayda gerçekleşecek gözleyebileceğiniz olayları ve bunu nasıl yapacağınızı biliyor musunuz?

Uzayda gerçekleşen olaylar özellikle uzaya merak duyan kişiler için oldukça heyecanlı olabiliyor ve dünyadan gözlemlediğinizde harika bir manzarayla karşılaşabiliyorsunuz.

Uzaya ilgi duyan kişiler için sevindirici haber National Geographic'ten geldi. National Geographic, Ekim ayı içerisinde gerçekleşecek ve dünyadan gözlemlenebilecek 8 ilginç olayı ve gerçekleşeceği günü açıkladı. Meteor yağmurlarından dev gezegenlere, Zodiac Işığı’ndan kayan yıldızlara bir çok gösteri için dürbün ya da teleskoplarınızı hazırlasanız iyi olur.

Ekim’in ilk haftası - Merkür’ün en iyisi

Güneş sisteminin en küçük gezegeni olan Merkür (Plüton hariç) bizim Ay’ımızdan sadece biraz büyük, aynı zamanda Güneş’e de en yakın gezegen. O kadar yakın ki bir Merkür yılı sadece 88 günden oluşuyor.
Çıplak gözle görülmesi en zor gezegenlerden biri olan Merkür’ü, Eylül’ün 28’inden Ekim’in ilk haftası bitene kadar Güneş’in doğmasından tam 45 dakika önce gözlemleyebilirsiniz. Bakmanız gereken yer ise ufkun 8 derece üzeri. Soluk yıldız benzeri bir objeyi arayın.

1-15 Ekim - Zodiac Işıkları

Işık kirliliğinin az olduğu bölgelerde gözlemlenebilen bu muhteşem olayı, ufukta görülen piramit şeklinde ışık olarak tanımlayabiliriz. Bu ışıklar milyarlarca yıl önce yok olmuş gezegenlerin kozmik parçacıklarının güneş ışığını yansıtması yoluyla oluşuyor. Çoğu zaman parlak bir şehir ışığının ufuğu aydınlatmasıyla karıştırılır.

2 Ekim - Orion Meteor Yağmuru

Her yıl Halley Kuyruklu Yıldızı’nın kalıntılarıiçinden geçiyoruz. Bu kalıntılar atmosfere girerek yanıyor ve muhteşem görüntüler ortaya çıkarıyor. Şehirden uzak yerlerde görmeniz mümkün olan bu kozmik olayı kaçırmamanızı öneririz.

3 Ekim - Ay ve Venüs

Bölgesel günbatımından yarım saat sonra Güney-Batı yönünde en alçak noktaya baktığınızda ince hilal şeklinde Ay’ın yıldız gibi parlayan Venüs ile birleştiğini göreceksiniz.

15 Ekim - Üranüs Gösterisi

Yeşil Dev 2016 yılı boyunca en görünür zamanında olacak. Güneş’ile ters yönde hareket edecek olan Uranüs’ü bulmak için Ay’ın 4 derece altına bakabilirsiniz.

28 Ekim - Ay ve Jupiter

Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jupiter bu kez Ay ile birlikte olacak. Çıplak gözle gözlemlenebilecek olan bu gösteriler aynı zamanda harika fotoğraflara imkan sağlayacak.

30 Ekim - Satürn ve Venüs

Güneş battıktan hemen sonra alçak Güney-Batı’da Venüs ve ondan çok daha soluk Satürn çiftini gözlemleyebilirsiniz. Bir dürbün gezegenleri daha kolay takip etmenizde fayda sağlayabilir. Ancak küçük bir teleskopla Satürn’ün disklerini ve Venüs’ün küçük diskini görmeniz mümkün.

Kaynak : http://news.nationalgeographic.com/2016/10/skywatching-sky-guide-october-mercury-meteor-shower-astronomy/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0