Elon Musk, SpaceX Roketlerinin Boyutlarını Gösteren İlginç Bir Video Paylaştı

33
4
3
1
0
Elon Musk, SpaceX Roketlerinin Boyutlarını Gösteren İlginç Bir Video Paylaştı
SpaceX, tarihin en aktif uzay ulaşım teknolojileri üreten şirketi. Elon Musk ise onun biricik ve popüler patronu. Kendisinin hedefi Mars’a ulaşarak oraya bir koloni inşa etmek. Bunun için önümüzde çok uzun bir yol var. Peki size bugüne kadar gördüğünüz o dev SpaceX roketlerinin önemli bir adım olduğunu söylesek?

Uzaya çıkmak gerçekten de zor bir iş. Günümüzde ise bu işi yapan sadece NASA ve benzeri devlet destekli kurumlar değil. Elon Musk’ın SpaceX ile başını çektiği özel sektör faaliyetleri bu alana doğru kaymaya başladı. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos ve medya devi Virgin, kendilerine has roket tasarımlarını test ediyorlar. Bu roketlerin hepsi de gerçekten çok büyük. Gerçekte bizim minicik ekranlarımızda durdukları gibi değiller. 

SpaceX’in aktif olarak kullandığı Falcon 9 roketi, tarihin ilk geri dönüştürülebilir taşımacılık sistemi oldu. 3 adet Falcon 9 roketinin yan yana getirilmesiyle oluşan Falcon Heavy roketi ise aynı boyda. Nihai amaç ise onlardan daha uzun ve daha heybetli olan, daha çok yakıt taşıyıp daha uzaklara gidebilecek BFR roketlerini geliştirmek. 

Elon Musk, bu roketlerin boyutlarını anlamamızı sağlayan bu videoyu paylaştı. Şirketin en basit kalkış operasyonunda bile koca bir binanın uzaya fırlatıldığını kendi gözlerinizle görün:

3 boyutlu modelleme şirketi olan Corridor Crew tarafından hazırlanmış bu görüntülerde, roketlerin gerçek boyutlarını biraz daha iyi anlıyoruz. Sunucu arkadaşımızın konuşma hızına yetişemeyenler için, roketlerin boyutlarını sıralayalım:

  • Üzerlerinde Dragon adındaki yük kapsülü ulunan Falcon 9 ve Falcon Heavy: 70 metre
  • 2024 yılında Mars seferlerine başlaması planlanan BFR: 100 metre

Her bir roket, sadece yükünü uzaya çıkartmak, yani Dünya’nın yerçekimsel alanından kurtulmak için değil, aynı zamanda kalkışın hemen sonrasında yeryüzüne neredeyse paralel şekilde ilerlemek için de tasarlandı. Yani yerden dikey şekilde kalkan bu roketler, yerçekiminin etkisiyle yatay bir uçuş pozisyonunda ilerliyorlar. Altlarında ise dev bir mıknatıs olan Dünya var. Ona sürekli karşı koymak ve sonunda etkisinden kurtulmak zorundalar.

Kaynak : https://interestingengineering.com/video/elon-musk-shares-impressive-video-that-puts-size-of-spacex-rockets-into-perspective
33
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
4
3
1
0