Facebook, Google'ın Önemli Bir Çalışanını İşe Alarak Rakibine Büyük Bir Darbe Vurdu

11
3
2
2
1
Bloomberg’in haberine göre Facebook, kendi çalışmalarına güç katmak amacıyla Google’ın önde gelen çip geliştiricilerinden birisi olan Shahriar Rabii’yi işe alarak rakibinin çalışanına el koydu.

Facebook, bu yılın başlarında kendi sunucuları ve donanımları için özel çipler tasarlayabilecek bir ekip kurmaya karar verdi. Olayın devamında ise Rabii’yi işe alan şirket, yeni çalışanını ekibin lideri ve başkan yardımcısı olarak bünyesine katmış oldu.Intel ve Qualcomm gibi büyük üreticilere güvenmek yerine kendi çiplerini tasarlayıp üretmek ise büyük markalar arasında yayılmakta olan yeni bir trend.

Örneğin Apple, yaklaşık on yıldır iOS cihazları için kendi özel işlemcilerini yaratıyor ve yapay zeka ile diğer görevler için tek amaçlı özel çipler tasarlıyor. Hatta gelen bilgilere göre Apple 2020’ye kadar bilgisayarlarında da Intel yerine kendi ürettiği işlemcilere yer verecek. Bu konuda kendine has çalışmalar yapan diğer bir firma ise yakın zamanda Amazon olmuştu. Amazon, ürettiği akıllı hoparlörleri için kendi çiplerini tasarlamaya başladığını duyurmuştu.

Olayımıza geri dönecek olursak Google’ın, Pixel akıllı telefonlar için kendi özel görsel çekirdek yongalarını ürettiğini ve Rabii’nin de vakti zamanında bu projenin başında olduğunu belirtelim. Rabii’nin yeni görevinde Facebook için herhangi bir akıllı telefon çipi geliştirmesi muhtemel değil fakat şirketin özel bir işlemciye sahip çeşitli donanımlar üzerinde çalıştığı biliniyor.

Bu yılın başlarında Facebook’un sahip olduğu Oculus VR, Qualcomm markalı bir çipe sahip olan Oculus Go sanal gerçeklik ürününü piyasaya sürmüştü. Bu açıdan bakıldığı zaman, gelecek modellerde Facebook’un bu ürünlerde kendi ürettiği çiplere yer vermesi kuvvetle muhtemel. Bununla birlikte Facebook’un yapay zeka özelliklerine sahip “Echo Show” benzeri akıllı hoparlörler geliştirdiği ve özel çiplerin bu anlamda şirkete büyük fayda sağlayacağı bilinen bir şey.

Üretilecek olan yeni donanımların Facebook üzerinden nefret söylemi ve sahte hesaplarla mücadelenin yanı sıra tehlikeli içerikler için devriye gezen yapay zeka algoritmalarını eğitmek için kullanılabileceği de tahmin edilmekte. Şirket, hali hazırda Nvidia gibi üreticilerden tedarik ettiği değiştirilmiş üçüncü taraf grafik işlemcilerini kullanıyor.

Google’ın “Tensor Flow” ile yaptığı gibi Facebook’unda kendi yapay zekaya sahip eğitilebilir sunucularını yaratması ve sürekli olarak büyüyen platforma karşı insan gözüyle yapay zekanın kullanımını kolaylaştırılması sağlanabilir.

Kaynak : https://www.theverge.com/2018/7/13/17570066/facebook-custom-chip-design-shahriar-rabii-hire-google-ai
11
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
11
3
2
2
1