Facebook, Çinli Akıllı Telefon Üreticisi Huawei İle Veri Ortaklığını Sona Erdirdi

13
10
2
0
0
Ortaya çıkan Facebook veri skandalı geçtiğimiz haftalarda medyada sıkça yer bulmuş ve dünya genelinde büyük ilgi görmüştü. Her ne kadar şu sıralar konu hakkında biraz sessizlik hakim olsa da defter henüz kapanmış değil.

Geçtiğimiz hafta sonu The New York Times Gazetesi’nde yayınlanan bir haberde, Facebook’un büyük elektronik şirketleri ile özel bir veri paylaşımı anlaşmasına sahip olduğu ortaya çıkmıştı. Bu ortaklık sonucu şirketler, kişiler hakkında ki Facebook verilerine erişim hakkı kazanıyor. Yaklaşık 60 şirketin dahil olduğu bu anlaşmanın bugün sona erdiği bildiriliyor. Facebook’un, The Wall Street Journal aracılığıyla verdiği habere göre Facebook'un Çin’li akıllı telefon üreticisi Huawei ile ortaklığı artık sona erdi. Facebook’un  Lenovo, BlackBerry ve Oppo ile yapmış olduğu sözleşme ise halen devam ediyor. Bu firmalar arasındaki sözleşmenin ise ne zaman sona ereceği hakkında henüz bir bilgi verilmedi.

Facebook, kullanıcılarına ait verilerin Huawei sunucularında saklanmadığını belirtiyor, ancak Huawei’nin halen bu verilere erişim hakkı var ve kullanıcılar bu konuda herhangi bir şey yapamıyor. Bu nedenle ortaya çıkan sonuç, Facebook’un verileri tamamen kendi isteğine göre kontrol ettiği tezini çürütüyor.

NYT kaynaklı makale aracılığıyla bu özel veri ortaklığının ortaya çıkarılması, Cambridge Analytica Skandalı ile başlayan spekülasyonları artırdı ve Facebook platformunun verileri nasıl kullandığı hakkında endişelere yol açıyor. Söz konusu olan bu veri ortaklığı, Facebook CEO’su Mark Zuckenberg’ün Mart ayında yapılan kongre sırasında yaptığı konuşmaları da içerisine alınca, kongre üyeleri de dahil, kullanıcıların aklında Zuckenberg’in yalan söyleyip söylemediği  çelişkilerini ortaya çıkarıyor.

Dün, iki ABD senatörü tarafından Mark Zuckenberg’e, bu yeni ortaklıklar konusunda beş farklı soru içeren bir mektup yazıldı. Zuckenberg’in, 18 Haziran’da saat 18:00’a kadar bu soruları yanıtlamak için vakti var. Facebook tarafından, söz konusu veri paylaşımını kötüye kullanan herhangi bir şirket olmadığı ve erişimin sözleşme ile katı kurallara tabii olduğu iddia edilse de bu açıklama bugüne kadar Facebook’un neden bu ortaklıklar hakkında hiç konuşmadığı sorusuna cevap olamıyor.

Kaynak : https://www.androidauthority.com/facebook-huawei-contract-873233/
13
10
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
10
2
0
0