Final Sahneleriyle Ağzınızı Açık Bırakacak 10 Efsane Film!

89
10
6
5
5
Beyaz Perde'de iz bırakmış, senaryosu ve işlenişiyle kült haline gelmiş favori filmlerimizi sizler için derledik. Bittiğinde sizleri koltuklarınızın başına kitleyecek bu filmleri seçerken, İMDb puanlarını da göz ardı etmedik.

Sinema tarihi birçok dalda adını altın harflerle kazımış filmlere, izleyenleri derinden etkileyen hikayelere sahne oldu. Öyle ki Beyaz Perde’nin eşsiz eserlerini izleyen bizler, kimi zaman günlerce izlediğimiz bir filmin etkisiyle donukluk ve tüyleri diken diken eden o enerjiyi aynı anda yaşadık. Bugün ise sinema tarihine etkileyici finalleriyle damga vurmuş bazı başarılı filmleri sizler için listeleyeceğiz. Ancak listemize başlamadan önce uyarmamız gerekiyor yazımız spoiler içermesinin yanında ufak bir miktarda da olsa kişisel zevkler barındırıyor. Yine de elimizden geldiğince adaletli bir liste oluşturmaya çabaladığımızı belirtmeliyiz; hazırsanız başlayalım.

1. Makinist / The Machinist (2004)

Trevor Reznik adında bir makinistin hikayesini konu alan film korkunç bir uykusuzluk sendromuna yakalanan karakterimizin başından geçen trajik hikayeleri konu alıyor. Görünüş itibariyle de oldukça ilginç bir fiziğe sahip olan Trevor, daha en başından çalışma arkadaşları tarafından sevilmez. Bir kaza sonucu bir çalışanın kolunu kaybettiği kazada rol oynayan makinist, diğer çalışanlar tarafından günden güne daha da dışlanır. Kuyusunun kazıldığından şüphelenen Trevor, suçluluk duygusu ve paranoya arasında mekik dokuyarak bizleri hikayesine ortak eder.

 2. Kelebek Etkisi / Butterfly Effect (2004)

Çocukluğundan gelen korkunç anılara hükmedebildiğini fark eden kahramanımız, geçmişe yolculuklar yaparak korkunç anılarını değiştirmeye çabalar. Ancak bilmediği bir gerçek ile yüzleşmesi oldukça kısa zaman alır; geçmişe yapılan her bir dokunuş, hatta bir kelebeğin fazladan kanat çırpması dahi geleceğin şekillenmesinde rol oynar.  

3. Diğerleri / The Others (2001)

İkinci Dünya Savaşı sonrası eşini savaşta kaybeden Grace, güneşe hassasiyeti olan iki çocuğunu da alarak karanlık ve büyük bir konağa yerleşir. Grace’in kızı “Anne” ise evde Victor adlı bir çocuğun daha yaşadığını iddia eder. İşleyişinin yanında finaliyle de bu filmin sizde derin etkiler bırakacağını söylemek hiç de zor değil.    

4. Dövüş Kulübü / Fight Club (1999)

Dünyanın en popüler filmlerinden biri olan filmimizde kahramanımız, uykusuzluk sorunlarıyla boğuşan vasat bir otomobil şirketi çalışanıdır. Doktorundan talep ettiği aşırı doz ilaçları alamayan karakterimize doktoru destek gruplarına katılmasını önerir. Testis kanseri mağdurlarının bulunduğu bir destek grubuna katılan isimsiz karakter, başına geleceklerden habersiz bir şekilde macerasına doğru ilk adımını atmış bulunur.

5. Esaretin Bedeli/ The Shawshank Redemption (1994)

İMDb tarafından 9.3 puana layık görülen şaheser filmimizde, Başarılı ve kurnaz bir bankacı olan Andy Dufresne, kendisini aldatan karısını ve kadının yasaklı sevgilisini öldürmekle suçlanmaktadır. Bu suçu işlemediğine mahkemeyi inandıramayan karakter, ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. Oldukça çetin geçen hapishane hayatında kendine has karakteri ile etki eden Dufresne, dünya klasiği haline gelmiş hikayesini sinemaseverlerin beğenisine sunar.  

6. Olağan Şüpheliler / The Usual Suspects (1995)

Keyser Söze olarak tanınan bir adam, Keaton adlı yaralı bir karakter ile kısa bir diyalog yaşar. Bir geminin güvertesinde geçen hikayede Türk karakter Keyser, Keaton’u vurur ve gemi yanar. FBI ajanları olayı araştırmak için geldiğinde ise olaylar bir sinema şaheserine evrilir.

7. Prestij / The Prestige (2006)

Sırada kişisel favorim olan bir hikaye var. Tesla ile aynı dönemde yaşamış iki sihirbazın arasında başlayan ufak bir sürtüşmenin nelere yol açabileceğini konu alan film; başarılı oyunculuğu ve hikayesinin yanında sürpriz finali ile sizlere, hırsın ve obsesif takıntının insana neler yaptırabileceğini etkileyici bir şekilde anlatıyor. The Prestige, kesinlikle tekrar tekrar izlenmeyi hak eden filmlerin başında geliyor.

8. Sapık / Psycho (1960)

Sinema dendiğinde ismi gururla zikredilen Alfred Hitchcock yönetimindeki film, Marion Crane adlı bir karakterin zoraki konaklamak zorunda kaldığı motele adım atması ile başlar. Muhtemelen çoğu insanda bulunan “Duş esnasında biri bana saldırır mı?” korkusunun atası olan film, genel geçer bir başyapıt olarak lanse edilir.

9. Akıl Defteri / Memento (2000)

Leonard Shelby isimli karakter karısını tecavüz ederek öldüren kişiyi bulmak için hayatından vazgeçmiş durumdadır. Fakat Leonard’ın oldukça ciddi bir engeli vardır, karakterimiz kimi zaman 15 dakika önce nerede olduğunu dahi hatırlayamazken, bu elim hastalığına rağmen amacı uğrunda çabalamaya devam eder.

10. İhtiyar Delikanlı / Oldboy

Eşi ve yeni doğmuş bebeği ile sıradan, huzurlu bir hayat süren Oh Dae-Su, birgün evinin önünden kaçırılır. Küçük ve karanlık bir hücrede gözlerini açan kahramanımızın dünyayla tek bağlantısı önünde duran küçük bir televizyondur. Haberlerde karısının vahşice öldürüldüğünü bu minik televizyondan izleyen talihsiz adam, hiçbir şey yapamamanın verdiği çaresizlik hissi ile 15 senelik bir hücre hayatı yaşar. Her gün intikam yeminleri eden Dae-Su, bir gün ansızın serbest bırakılır. Ancak gerçeğin kendisi de farkındadır, onu o hücreye koyanların karısının ölümünde parmağı var...

89
10
6
5
5
Emoji İle Tepki Ver
89
10
6
5
5