Fen Bilgisi Kitabında GORA Filmindeki Elementler Ciddiye Alınmış: Ateş, Su, Toprak ve Tahta

249
54
12
11
7
Öğün Yayınları'nın hazırladığı 8. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı, Cem Yılmaz'ın yılların eskitemediği esprisini öğrencilere 'bilimsel gerçek' olarak aktardı.

2004 yapımı bir Cem Yılmaz filmi olan G.O.R.A.’yı izlemeyen yoktur herhalde? Filmin vizyona girişinin üzerinden 13 yıl geçmiş olmasına rağmen hala pek çok repliği arkadaş sohbetlerinde ve sosyal medya da sıklıkla tekrarlanmaktadır.

G.O.R.A.’nın efsane repliklerinden biri de ‘ kutsal elementler’ sahnesinde geçmektedir. Arif karakterini canlandıran Cem Yılmaz, doğada bulunan 4 element için ‘ateş, su, toprak ve TAHTA’ demektedir.

Filmde bir espri olarak gerçekleştirilen bu hata bir başka karakterin ‘Hava olmasın?’ sorusu ile düzeltilmiş, 4. element tahta yerine hava olarak kabul edilmiştir. Sahnenin geri kalanını zaten hepiniz biliyorsunuz.

Öğün Yayınları, Cem Yılmaz’ın bu esprisini ciddiye almış olacak ki 8. Sınıf Fen Bilimleri kitabında doğada bulunan 4 elementi ‘ateş, su, toprak, tahta’ olarak sınıflandırdı.  

Filmde izlerken bu espriye hepimiz gülmüştük. Fakat bu esprinin genç beyinlere ‘bilimsel gerçek’ olarak gösterilmesi, ülkemizde kitaplara dahi güvenemeyeceğimizi gösteriyor.

Cem Yılmaz'ın efsane 'ateş, su, toprak, tahta' esprisini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz. 

Önemli Not: Bir takım takipçilerimiz, 300 yıl öncesinden bahsediyor olduğu için 4 elementin doğru bir şekilde verildiğini ve tahtanın Aristotales'in 4 elementinde bulunduğunu iddia etmiş. Ancak Aristotales fiziğinde 4 element arasında tahta yoktur. Aristotales fiziğinde karasal olan her şey ateş,su,hava ve toprak elementlerinden oluşur. 5. element olan ether ise cennetin ağırlıksız ve bozulmaz maddesidir. Yani işin içerisinde tahta hiç bir zaman olmamıştır. Israrla iddia ediyoruz ki, hiç bir eski felsefede de ana elementlerden biri tahta değildir. Ancak yine de tersi bir düşünceye rastlanılan bir kaynağa sahipseniz, lütfen bizimle paylaşın.

249
54
12
11
7
Emoji İle Tepki Ver
249
54
12
11
7