Gerçek Olduğuna İnanmakta Zorlanacağınız, Hawaii'de Çekilen Lav Fotoğrafı

88
17
3
2
2
Son günlerde sosyal medyada gündeme oturan bir fotoğraf, sahte olduğuna yönelik oldukça fazla tartışmalara neden oldu. Hawaii’deki aktif Kilauea Yanardağı’nın lavlarını içeren fotoğrafta Samanyolu, Mars, Ay ve Satürn de görünüyor.

Teksaslı ödüllü fotoğrafçı Mike Mezeul, 2016 yılında son haftalarda aktivitesiyle on binlerce insanı yuvasından eden Hawaii’deki Kilauea Yanardağı’nı görüntülemişti. Mezeul, fotoğrafı internet üzerinde paylaştı ve zamanla görüntünün sahte olduğuna yönelik çok fazla tartışma dönmeye başladı. Hawaii’deki volkan tekrar aktif olunca gündeme gelen kare, tartışmalar alevlenince fotoğrafçı tarafından PetaPixel.com üzerinden açıklamalı şekilde yayınlandı. 

Fotoğrafı 14-24 milimetrelik lens kullandığı bir Nikon D810 ile çektiğini söyleyen fotoğrafçı, ISO 2500’de ve f/2.2’de deklanşöre bastı ve 25 saniyelik uzun pozlama yaptı:

İnternette fotoğrafa ilişkin gelen yorumların çoğunda insanlar Ay ile Samanyolu’nu aynı anda görüntülemenin imkansız olacağından bahsediyorlar. Ayrıca bu fotoğrafı oluşturmak için iki farklı görüntüyü birleştirmek gerektiğini söyleyenler de var. Fotoğrafçı Mike Mezeul ise şans eseri görüntüyü yakaladığı sırada Ay'ın hilal olduğunu ve bu sayede çok ışık yaymadığını söylüyor. Böylece Samanyolu ve Ay arasındaki ışık dengesini yakalamış oluyor. 

Yerdeki lavlar ise yüzeyde artık kayalaşmaya yüz tutmuş, üzeri kabuklaşan ve az akışkan olan lavlar. Dolayısıyla onların yaydığı ışık miktarı da olabildiğince uzun pozlama için uygun. Çekimden sonra bazı küçük ışık ayarları yaptığını söyleyen Mike Mezeul, fotoğrafının gerçek olduğunu sonuna kadar savunuyor.

Aşağıda ise fotoğrafta yer alan gök cisimlerinden bazılarını görüyorsunuz:

Fotoğrafçının yaptığı renk ayarları ise küçük miktarda beyaz dengesi, biraz yanma ve gürültü azaltma, sıcak pikselleri kaldırma ve konstrast yoğunluğunu düşürme gibi temel işlevleri içeriyor. Böylece son derece nadir göreceğimiz, muhteşem bir manzara ortaya çıkmış oluyor. 

Kaynak : https://petapixel.com/2018/06/06/no-i-didnt-fake-this-lava-photo/
88
17
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
88
17
3
2
2