Gerçekte Meyve Olduğuna İnanamayacağınız 10 Sebze

150
13
11
8
8
Günlük hayatımızda sebze olarak andığımız ancak aslında biyolojik yapısı itibariyle meyve olan pek çok besin kaynağı var.

Sanırım listemize geçmeden önce sebze ile meyve arasındaki farkı açıklamamız gerekecek. Botanikçilere göre sebze yediğimizde, tükettiğimiz şey bitkinin kendisi, kökleri ya da yaprakları oluyor. Ancak meyve, bitkinin ürettiği mahsüldür ve aslında pazardan meyve sebze alırken sanırım bu ayrımı pek de düşünmüyoruz. Listemizde de meyve olduğuna çok şaşıracağınız 10 'sahte' sebzeyi sizin için derledik.

Domates

Listenin belki de en tahmin edilebilir meyvesi domates. Botanikçilere göre domates, asma bitkisinin meyvesi. Ancak halk dilinde sebze olarak varlığını sürdürüyor ve pek de değişmeyecek gibi duruyor.

Biber

Dünya üzerinde yetişen tüm biber çeşitleri, bilinenin aksine meyvedir. Meyve dediğimizde aklımıza hep 'tatlı' şeyler geldiği için biber çok aykırı dursa da, botanikçilere göre biberlerin formu meyve formuna çok daha uygun.

Balkabağı

Yukarda bahsettiğimiz gibi, bir bitkinin ürettiği ürün olan her şey temelde meyve. Balkabağının da tıpkı karpuz gibi samaşıksı bir bitkinin verdiği mahsul olduğunu düşünürsek, sanırım meyve olarak anmak zor olmayacaktır.

Salatalık

Salatalıklar da bizi şaşırtarak sebze sandığımız meyveler arasındaki yerini alıyor. 

Patlıcan

Patlıcanla ilgili en şaşırtıcı bilgi ise aslında meyve olması değil, aynı zamanda böğürtlenlerin ve çileklerin de arasında bulunduğu 'gülgiller' sınıfına dahil olması..

Bamya

Bamyalar aslında çok güzel çiçekli bir bir bitkinin meyveleri. Üstelik içerdiği lif, potasyum ve C vitamini açısından besin değeri en yüksek meyvelerden biri.

Zeytin

Zeytin listenin en kolay kabul edilebilir seçeneği çünkü meyve olarak andığımız pek çok besin ürünü gibi ağaçta yetişiyor. 

Bezelye

Aslında bezelyenin meyve olarak anılan hali kabuklu olan bütün kısmıdır. Bizim bezelye olarak tükkettiğimiz kısım ise bezelye meyvesinin tohumlarıdır.

Kabak

Kabaklar da aslında tıpkı patlıcanlar gibi, gülgiller familyasına aitler. Yani aslında çilek ile aynı bitki kökenlerinden geliyorlar..

Mısır

Mısır tahıl ve sebze olarak aynı anda düşünülen ama aslında meyve olan ve üç sınıfa birden dahil olmayı başaran tek besin kaynağı olabilir. Ancak botanikçilere göre net bir şekilde mısırlar 'kuru meyve' sınıfına giren bir meyvedir.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/fruits-and-vegetables-difference-2018-6?utm_source=feedly&utm_medium=referral
150
13
11
8
8
Emoji İle Tepki Ver
150
13
11
8
8