Gökbilimciler, Bir Yıldızın Patlama Öncesi ve Sonrasındaki Görüntülerini Yakalamayı Başardı!

0
0
0
0
0
Polonyalı gökbilimciler, beyaz cüce bir yıldızın patlama öncesi, patlama anı ve sonrasındaki görüntülerini yakalamayı başardı.

Beyaz cüce yıldız, ikili sistemlerde kendisinden daha büyük olan diğer yıldızdan gaz emilimi sağlayarak 10 bin ila 1 milyon yılda bir patlıyor. Polonyalı gökbilimciler, Şili’de teleskopla gözlem yaptıkları sırada nadir yaşanan bu olayın tüm döngüsünü yakalayarak kaydetmeyi başardılar.

Nature Dergisi’nde yayınlanan çalışmanın baş yazarı Varşova Üniversitesi Astronomik Gözlemevi doktora öğrencilerinden Przemek Mroz, yaptıkları bu gözlemle alakalı olarak şunları söyledi: "Uzun süreli gözlemlerimiz sayesinde, yıldızı, patlamadan bir kaç yıl önce ve patlamayı izleyen yıllarda gözlemleyebildik. Bu çok nadir bir gözlem, çünkü novalar sadece en parlak oldukları yani patladıkları sırada fark ediliyor."

Hakkında çok fazla şey bilinmeyen bu gök olayı, Güneş gibi parlak bir yıldızın ölü kalıntıları olan beyaz cücelerin daha büyük bir yıldızın yörüngesine oturmasıyla başlıyor. Mroz, "Böyle sistemlerde iki yıldız arasındaki mesafe çok küçük. İncelediğimiz örnekte, tam olarak büyük yıldızın yarıçapı kadar. Güneş’in içinde birbirinin çevresinde dönen iki yıldız varmış gibi düşünebilirsiniz" diyor. Mesafenin kısa olması, beyaz cücenin yörüngesini yalnızca 5 saat içinde tamamlanmasını sağlıyor ve bu da beyaz cücenin büyük yıldızdan düzenli olarak gaz emebilmesini sağlıyor. Emilen bu gazlar, zamanla termo nükleer reaksiyona -yani patlamaya- yol açıncaya kadar beyaz cücenin çevresini sarmaya devam ediyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0