Gökbilimciler, Normalden Çok Daha Hızlı Bir Şekilde Ötegezegen Keşfettiler

16
2
2
1
0
Ötegezegenler, özellikle dünya dışı yaşam arayışı konusunda uzun zamandır en çok 'umut vaat eden' gezegenler olarak anılıyorlar ve bu gezegenlere sürekli yenileri ekleniyor.

Uzun yıllardır kendi gezegenimiz dışında, içinde yaşam olan başka bir gezegen arayışımız devam ediyor. Kulağa klişe gibi gelse de 'devasa bir evrende yaşayan tek canlılar biz olamayız' düşüncesi artık bilim çevrelerince de benimsenmiş durumda ve Güneş Sistemi'miz dışındaki gezegenlerin araştırılmasının en büyük sebeplerinden biri de bu durum.

Bugüne kadar toplamda 3,796 tane ötegezegen keşfedildi ve bunlardan 80 tanesi listeye geçtiğimiz hafta eklendi. Aslında bu gezegenlerin araştırılmasının tek sebebinin dünya dışı yaşam arayışı olduğunu söylemek çok da doğru değil çünkü bilim insanları bir yandan da evrenin bilinmezlerini anlamaya çalışıyorlar ve ötegezegenler bu konuda bize pek çok önemli bilgi veriyor.

The Astronomical Journal dergisinde geçtiğimiz hafta yayınlanan bir makaleye göre, NASA’nın Kepler Uzay Teleskobu’nu kullanarak araştırma gerçekleştiren bir grup gökbilimci, düzinelerce gezegen adayının ışık dalgalanmalarını ölçerek varlıklarını tespit etti.

Araştırma sonucunda şimdiye kadar keşfedilmiş en parlak yıldız olan HD 73344 ve etrafında 15 günde bir turunu tamamlayan bir gezegen keşfedildi. Gökbilimciler, yıldızın önünden geçerken, bu yeni gezegen bloğunun ışık miktarını ölçerek, gezegenin dünyanın kütlesinden 10 kat daha büyük bir kütleye sahip olduğunu ve boyut olarak da dünyadan 2,5 kat büyük olduğunu keşfettiler.

Keşfedilen bu gezegenin sıcaklığının ise 2,000 fahrenheit (1,093 derece) olduğu tespit edildi. Bir volkandan çıkan lavlayla neredeyse aynı sıcaklığa sahip olan bu yeni ötegezegen bizden yaklaşık 114 ışıkyılı uzaklıkta ve bu uzaklık kozmik anlamda görece yakın kabul ediliyor.

Araştırmanın birlikte yürütüldüğü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde görevli bilim insanı Ian Crossfield, gezegeni 'Neptün ve Uranüs'ten daha küçük, ancak çok daha sıcak' olarak tanımlıyor. 

Bu çalışmaya benzer pek çok araştırma yapıldı, hatta kimi araştırmalar aylardır devam ediyor ancak bilim insanları bu son verileri yalnızca birkaç hafta içinde elde ettiler. Aslında benzer çalışmalar ortalama bir yıl sürüyordu ve bu da arştırmanın rekor sürede tamamlanmasını sağladı.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/exoplanet-discovery-record-time/
16
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
2
2
1
0