AB, Reklam Kurallarındaki Adaletsizlik Nedeniyle Google'a 1,4 Milyar Dolar Ceza Kesti

24
12
3
1
0
Avrupa Birliği, Google’ın tröst karşıtı yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle teknoloji devini 1,4 milyar dolar cezaya çarptırdı. Firmanın ceza almasının sebebi ise adaletsiz reklam kuralları olarak gösterildi.

Dünyanın sayılı teknoloji firmaları arasında yer alan Google, AB’den üst üste gelen cezalarla neye uğradığını şaşırmış durumda. Çarşamba günü firmaya 1.5 milyar euroluk ceza kesen Avrupa Komisyonu, 2017 yılından beri üçüncü defa firmayı cezalandırdı.

Yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bu ceza, AB’nin kürsel dünyada gittikçe daha büyük öneme sahip hale gelen teknoloji firmalarına karşı olan agresif kontrol politikalarını da bir kez daha gündeme getirdi. Teknoloji firmalarına AB kadar sıkı yaptırım uygulayan ve bu kadar dikkatli bir takip süreci işleten başka bir kurum bulunmuyor.

Düzenleyiciler, Google’ın Avrupa’da arama çubuğunu kullanan firmalara adil olmayan şartlar sunarak anti tröst yasalarını ihlal ettiğini belirtti.

Avrupa’nın düzenleyici yaklaşımı ABD’deki teknoloji firmalarından yoğun tepki almıştı ancak bu model bugün potansiyel küresel yaklaşım modeli olarak görülüyor. Bu durumun bir sebebi de hükümetlerin, Silikon Vadisi’nden çıkan devlerin ne kadar etkili olduklarını sorgulaması olarak dikkat çekiyor. Google’ın dışında Apple, Amazon, Facebook ve diğer teknoloji firmaları da AB’nin radarında ve piyasaya zarar verdikleri anda karşılarında AB’yi buluyorlar.

ABD’de de bazı politikacıların seçim kampanyalarında teknoloji şirketlerinin kontrolü önemli yer tutarken, anti tröst komitesinde de yer alan temsilci David Cicilline, Facebook’a yönelik bir federal araştırma talebinde bulundu.

AB, Google’ın üçüncü parti sitelerde rekabet karşıtı kurallar dayattığını ve bunun tröst karşıtı yasalara aykırı olduğunu belirtti. Google ise bu suçlamaya sağlıklı, gelişen piyasaların herkesin faydasına olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Google yöneticilerinden Kent Walker, halihazırda Komisyon’un isteklerine uygun büyük değişiklikler yaptıklarını söylerken, önümüzdeki aylarda AB’deki rakiplerinin görünürlüğünü arttırmak için yeni çalışmalar yapacaklarını da söyledi.

Google, geçtiğimiz yılda da 5.1 milyar dolar gibi ciddi bir cezaya çarptırılmıştı. Bu cezanın sebebi ise Android işletim sistemli cihazlarda rakip firmaların önünün adaletsiz şekilde kesildiği iddiasıydı. Google, 2017 yılında da kendi alışveriş uygulamasını adaletsiz şekilde desteklediği için 2.4 milyar euro ceza almıştı. Google her iki cezada da temyize gitti.

Google, bu cezaya neden olan uygulamayı da 2016 yılında bıraktığını söylemesine rağmen ceza almaktan kurtulamadı. ABD’li firma muhtemelen bu kararı da temyize götürecek.

Kaynak : https://www.nytimes.com/2019/03/20/business/google-fine-european-union.html
24
12
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
12
3
1
0