Google'ın Yeni Algoritması, Hastaların Ölüm Tarihini Hesaplayabiliyor

22
8
4
2
2
Google tarafından geliştirilen yeni algoritma şikayetleri nedeniyle hastaneye başvuran hastaların bilgilerini veriye çeviriyor. Veriler ışığında hastanın ölüm ihtimalini, hastanede geçireceği süreyi ve hastaneye tekrar geri gelme ihtimalini hesaplayabilen algoritma, hastalar için tedavi haritası dahi oluşturabiliyor.

Yaşadığımız dünya, gelişen teknoloji ile beraber adım adım bilim-kurgu filmlerini hayatımıza taşıyor. Hayranlıkla izlediğimiz bilim-kurgu senaryoları her geçen gün biraz daha gerçek oluyor.

Son dönemlerde oldukça ilginç projelere imza atan Google, bu kez de ölüm tarihinizi hesaplamak için kolları sıvadı. Google tarafından geliştirilen algoritma; hastalık sebebi ile hastaneye gelen insanların sağlık durumlarını veriye dönüştürerek hastaların, yaşam süresini ve hastaneye geri gelme ihtimalini oldukça tutarlı bir şekilde tahmin edebiliyor.

İlk olarak ismi açıklanmayan göğüs kanseri bir hasta üstünde uygulanan algoritma, hastanın ölüm ihtimalini %19,9 olarak hesapladı ve maalesef haklı çıkmayı başardı. Hayatını kaybeden hastaya dair 175 bin 639 adet veriyi işleyerek %19,9 oranına ulaşan Google algoritması, öğrenebilen makine teknolojisi ile her yeni veride etkinliğini daha da arttırmayı başarıyor.

Algoritma Hangi Bilginin Gerekli Olduğunu Anlayabiliyor

Bu teknolojiye dair tüyler ürpertici bir gerçek ise bu algoritmaya karşı korkuyla karışık bir hayranlık beslenmesine sebep oluyor. Google’ın yeni teknolojisi tıpkı bir insan gibi verileri okuyarak konuyla ilişkisi olanları kendisi bulmayı başarabiliyor. Erişilemez denilen hastane dosyalarına ve eski grafiklerine erişebilen, üstüne üstlük anlayabilen sistem, gerekli bilgileri rahatlıkla elde edebildi.

Bu teknolojinin önündeki bir diğer engel ise onaylandığı takdirde uzun vadede doktorların ilaç yazma yetkisini elinden alabilmesi olarak gözüküyor. Zira sistemin uzun vadede hangi hastaya hangi ilacın verilmesi gerektiğini çözümlemesi işten bile değil. Bir diğer korkutan gerçek oldukça haklı sebeplere dayanıyor; şayet bu teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanırsa, sağlık sektörüne dair tüm bilgiler ve tüm özel hasta kayıtları Google’ın himayesi altına girebilir.

 

22
8
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
22
8
4
2
2