Bitcoin’in Kurucusu Satoshi Nakamoto’dan Gelen Gizemli Mesaj

29 Haziran günü yayına giren garip bir internet sitesi, bir şekilde Bitcoin’in gerçek kimliği henüz tespit edilemeyen yaratıcısı Satoshi Nakamoto ile bağlantılı olabilir. Sitede Nakamoto’nun ağzından yazılmış bir metin var ve kendisiyle ilgili yazılacak kitaptan söz ediliyor.

2008 yılında Bitcoin’i hayata geçiren ve açık kaynak olarak tüm dünya ile başlatıp kripto para dönemini başlatan Satoshi Nakamoto, henüz kimliği tespit edilemeyen bir kişi. Geçtiğimiz günlerde ise kendisiyle bağlantısı olduğundan şüphe edilen bir internet sitesi açıldı. NakamotoFamilyFoundation.org uzantıysıyla açılan bu internet sitesinde kullanıcıları kısa bir metin karşılıyor.

Sitede, “En çok sorulan sorular ve cevaplardan bazılarıyla birlikte kısa bir hikaye. İnsanların ve gerçeklerin bilinmesini istedim.” cümlelerinin ardından, söz konusu hikayenin yer aldığı 21 sayfalık bir PDF dosyası bulunuyor. İnternet sitesinde Nakamoto’nun gizlediği bir mesajda söz konusu hikayenin bulunacağı kitabın adı ortaya çıkıyor. Bu mesaj, Nakamoto tarafından kriptogramla korunuyor.

Bulmacanın çözümüyle ulaşılan kriptogramın cevabı ise “honne and tatemae” oluyor. Bu söz öbeği Japonca’da “kişinin gerçek duyguları ve arzuları ile kamusal alanda sergilediği davranış ve görüşleri arasındaki zıtlığı” demek. Yani Nakamoto, kimliğini gizlemek istemediğini, ancak kamusal alanda bunu yapmak zorunda olduğunu söyleyerek bir zıtlık yaşadığını bildiriyor. 

Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu hakkında bugüne kadar çeşitli teoriler ortaya atıldı. Hiç bir zaman onun kim olduğu net bir şekilde belirlenemedi. Sitede geçen metinde kitabın çıkıp çıkmayacağına dair bir garanti verilmediği açıkça söyleniyor. İnsanların bir şeyi merak etmeleri, bu kimliğin açığa çıkması için yeterli değilmiş gibi görünüyor.

Eğer site gerçekten de Nakamoto tarafından yayınlandıysa, verilmek istenen mesajların çözümlenmesi biraz vakit alabilir. Bloomberg, sitenin Nakamoto’nun kendisi tarafından yayınlanıp yayınlanmadığı konusunda net bilgilere ulaşmaya çalışıyor. 

Temmuz ayı içerisinde aynı internet sitesi üzerinden Satohi Nakamoto ile merak edilenlerin açıklanacağı bir kitap yayınlanabilir. Tüm dünyanın gözü artık bu sitede.