Havadaki Karbondioksiti Şişeleyerek Yakıt Haline Getiren Makine

48
12
2
1
0
Carbon Engineering tarafından geliştirilen makina, havadaki karbondioksiti emerek bir dizi işlemin ardından yakıta dönüştürebiliyor.

Kuşkusuz ki 21. yüzyılın en büyük problemlerinin başında hava kirliliği ve kürsel ısınma geliyor. Paris Antlaşması kapsamında bir dizi engel alınmış olsa da bahsi geçen sorun günden güne bir kriz halini almaya başlıyor.

Bu konuya dair daha kalıcı çözümler elde etmek için farklı bir bakış açısına yoğunlaşan bilim insanları ve mühendisler, havadaki karbondioksiti doğrudan emebilecek bir cihaz üstünde çalıştılar. Sistem, görünüşünden ve adından da anlaşılabileceği üzere, dev fanlar ve sıvı bir solisyon yardımı ile havada bulunan karbondioksiti emiyor. Bir sonraki aşamada ise çeşitli aşamalardan geçirilen karbondioksit, yakıt yapımında ya da doğrudan depolama amacı ile kullanılabiliyor.

Carbon Engineering’in kurucusu ve aynı zamanda Harvard Üniversitesi Uygulamalı Fizik Profesörü olan David Keith, “Doğrudan hava yakalama yoluyla elde edilen karbondioksiti işlemek ve yakalamak için güneş ya da rüzgar enerjisini kullanmak mümkün. Bu işlem tamamen doğa dostu olarak gerçekleştiriliyor” sözleri ile çalışmalarının insanlığa olan katkısına vurgu yaparak, projenin çok yönlülüğünden bahsediyor.

Projenin işleyiş ve maliyet kısmına geldiğimizde ise durum daha da iç açıcı gözüküyor. Yakalanan 1 ton karbondioksit başına teorik olarak 1.000 dolar maliyet çıkaran sistemin, aynı zamanda karbon’u yakıta çevirebilmesi sebebiyle maliyetini 232 dolara çekebileceği savunuluyor. Küresel yakıt enerjisi kullanımının %20’sini karşılayabilecek bir potansiyel barındıran bu sistemin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması dahilinde, hava kirliliği oranının ve enerji ihtiyacının bir nebze de olsa iyileştirilmesi planlanıyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-carbon-dioxide-sky-fuels.html
48
12
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
48
12
2
1
0